Έχουν περάσει λίγοι μήνες από την εκλογή της νέας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και το πολιτικό σκηνικό στη χώρα όσον αφορά τη μετανάστευση από τις χώρες της Ανατολής δεν έχει αλλάξει καθόλου.
Μιχαλοπούλου Εύη | 02/12/19 - 19.30
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια η μετανάστευση είναι ένα φλέγον ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία στο σύνολο της, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι δεν είχε μία εναλλακτική πρόταση αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού στην προεκλογική της ατζέντα.
Αντιθέτως, η νέα κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική αποσυμφόρησης των νησιών που εφάρμοσε η προηγούμενη, γεγονός που προκαλεί πολλές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες προορισμού των μεταναστών τόσο από την πλευρά αυτών που τους δέχονται ως πρόσφυγες όσο και από την πλευρά αυτών που θεωρούν ότι η περιοχή τους δεν μπορεί να τους στηρίξει.
Ο πρωθυπουργός καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την Ελλάδα αναλαμβάνοντας ένα μέρος του βάρους της μετανάστευσης. Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που φτάνουν στην χώρα καθημερινά, αλλά χρειάζεται την βοήθεια άλλων Ευρωπαϊκών κρατών.
Όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα δεν έχει τις απαραίτητες δομές φιλοξενίας ούτε μπορεί να τις δημιουργήσει τόσο σύντομα ώστε να φιλοξενήσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων με τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Την ίδια στιγμή, ακούγεται ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών. Το σχέδιο αυτό αφορά την δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου η είσοδος και η έξοδος από αυτά θα είναι περιορισμένη και πλήρως ελεγχόμενη.
Το νέο αυτό μέτρο βρίσκει κάθετα αντίθετους τόσο την αντιπολίτευση όσο και πολλές αριστερές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα και προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αντιτιθέμενοι σε αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι οι μετανάστες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω του πολέμου αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, θα τύχουν τέτοιας αντιμετώπισης, να κρατούνται δηλαδή κλεισμένοι και απομονωμένοι σε κέντρα κράτησης και όχι φιλοξενίας.
Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις, γεγονός που έχει φέρει σε αντιπαράθεση την ελληνική κοινωνία χωρίζοντας τον πληθυσμό σε αυτούς που είναι υπέρ της φιλοξενίας των μεταναστών στην περιοχή τους και σε αυτούς που είναι κατά. Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Τουρκία υποστηρίζει πως σήμερα βρίσκονται στην χώρα της περίπου 4 εκατομμύρια μετανάστες και αδυνατεί να διαχειριστεί αυτόν τον όγκο μεταναστών μόνη της.
Αν και πριν λίγα χρόνια υπήρξε μία συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα, η Τουρκία φαίνεται να μην τηρεί τους όρους της. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία θα απέτρεπε την περεταίρω μετανάστευση προς της Ελλάδα από τα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα της, ενώ θα λάμβανε σημαντική οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά τη συμφωνία αυτή, είναι ολοφάνερο ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ώστε να πιέσει την Ευρώπη για επιπλέον χρηματοδότηση. Κάθε μέρα στην Ελλάδα καταφθάνουν περίπου 500 μετανάστες από την Τουρκία, γεγονός που αποδεικνύει ότι σκόπιμα δεν υπάρχει αποτελεσματική φύλαξη των τουρκικών συνόρων, ώστε μέσω του μεταναστευτικού ζητήματος να ασκηθούν πιέσεις στην Ευρώπη.