Έντονη διαφωνία μεταξύ Μητσοτάκη - Δένδια και σκληρές φράσεις
Σε παρασκηνιακές διαστάσεις με αιχμές, διαπληκτισμούς και έντονο εκνευρισμό φαίνεται πως εξελίχθηκε το τελευταίο ΚΥΣΕΑ, αποκαλύπτει η ιστοσελίδα epikaira.gr σε ρεπορτάζ του Σπύρου Τρίψα και του Κώστα Παππά, φέρνοντας στο φως ενδείξεις μιας ρήξης που δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από τις κλειστές πόρτες. Το αντικείμενο της έντασης δεν ήταν άλλο από τις φρεγάτες Belhara, και πιο συγκεκριμένα την τέταρτη φρεγάτα, για την οποία -αν και δεν περιλαμβάνεται στην αρχική συμφωνία- φαίνεται πως ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας έσπευσε να ανοίξει πρόωρα ζήτημα διαπραγμάτευσης.
Η Ελλάδα έχει ήδη συνάψει συμφωνία για την απόκτηση τριών φρεγατών, με την προαιρετική δυνατότητα αγοράς μίας επιπλέον. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του epikaira.gr, ο κ. Δένδιας κινήθηκε μονομερώς, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει την επιλογή της τέταρτης, χωρίς την έγκριση του Πρωθυπουργού. Το αποτέλεσμα ήταν μια ιδιαίτερα έντονη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, απευθύνθηκε προσωπικά στον Υπουργό Άμυνας με αιχμηρό ύφος:
«Νίκο μου, εδώ δεν κάνουμε διαγωνισμό για το ποιος την έχει μεγαλύτερη. Αγωνιζόμαστε όλοι για το κοινό καλό.»
Η φράση αυτή του Πρωθυπουργού, με εμφανή εκνευρισμό και σαφή στόχευση, έθεσε τον Δένδια προ των ευθυνών του, καλώντας τον να δώσει δημόσιες εξηγήσεις στη Βουλή για το πού θα βρεθούν τα κονδύλια για μια επιπλέον φρεγάτα που δεν έχει εγκριθεί θεσμικά.
Αυτή η λεκτική σύγκρουση, αν και διαδραματίστηκε πίσω από κλειστές πόρτες, αποτελεί την πιο απτή απόδειξη της ρήξης ανάμεσα στους δύο άνδρες. Από τη μια πλευρά, ο Πρωθυπουργός, που διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης. Από την άλλη, ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για την ηγεσία της επόμενης ημέρας. Η αντιπαράθεση αυτή φαίνεται πως εγκαινιάζει μια νέα, πιο σκληρή φάση εσωτερικού ανταγωνισμού, με τα πολιτικά «μαχαίρια» να βγαίνουν από τα θηκάρια και τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για πιο ευθείες αναμετρήσεις.
Το epikaira.gr, που αποκαλύπτει τα γεγονότα, σημειώνει ότι η ανοιχτή πλέον αυτή σύγκρουση πιθανότατα δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά η αρχή μιας μακράς περιόδου πολιτικής σύγκρουσης με φόντο τη διαδοχή και τις εσωκομματικές ισορροπίες.