Γράφει ο Σάββας Παυλίδης
Σε θέση μάχης αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα επιδιώκει να μπει το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας μία σειρά από πολλά και ανοιχτά μέτωπα.
Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη επαναπροσανατολίζεται, προσπαθώντας να αναδείξει την εικόνα μιας κυβέρνησης που έχει ξαναβρεί τη δυναμική της και δρα με την ίδια ορμή που παρουσίασε στην πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης.
Κεντρικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανησυχίες των πολιτών, ιδιαίτερα όσον αφορά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το Μαξίμου φαίνεται να έχει αντιληφθεί πλήρως τα μηνύματα των πολιτών, αναγνωρίζοντας τις καθυστερήσεις σε ορισμένα κρίσιμα μέτωπα και προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους, αναλαμβάνοντας άμεση δράση.
Κύριο και βασικό πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί η ακρίβεια, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς του ώστε να μπορέσει να υιοθετηθεί ένα πλάνο μακροχρόνιας διάρκειας και όχι μία σύντομη λύση.
Η στρατηγική αυτή ξεκινά με μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των παραδοσιακών υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση εστιάζει σε τομείς που θεωρούνται κεντρικοί για την εκλογική βάση της, όπως η ενίσχυση των ενστόλων και η οικονομική στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Αυτή η κίνηση δεν είναι μόνο μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και μία κίνηση στρατηγικής προσαρμογής στις ανάγκες των ψηφοφόρων που στηρίζουν το κυβερνών κόμμα.
Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση των αμυντικών συνεργασιών με διεθνείς εταίρους, κυρίως με τη Γαλλία. Η πρόσφατη συμφωνία για την απόκτηση νέας φρεγάτας Belharra είναι χαρακτηριστική της στρατηγικής αυτής, καθώς δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει την αμυντική ισχύ της χώρας, σε μια περίοδο που οι διεθνείς ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή εντείνονται.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και προσπαθεί να αξιοποιήσει τη θέση της για να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή. Σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η συνεργασία με μεγάλες εταιρείες ενεργειακού τομέα, όπως η Chevron και η ExxonMobil, για τις έρευνες που διεξάγονται στα νότια της Κρήτης. Η συμμετοχή αυτών των μεγάλων ενεργειακών κολοσσών ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και δείχνει πως η χώρα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει πλήρως τους ενεργειακούς πόρους της.
Επιπλέον, η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο, μία κίνηση που ενδυναμώνει τη στρατηγική της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας τη χώρα ως έναν βασικό παράγοντα ασφαλείας στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, οι πρωτοβουλίες που το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση αναλαμβάνει με φόντο την άμυνα και τη διπλωματία, στέλνουν ένα πολύπλευρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Κυρίως προς τις πλευρές εκείνες που έκαναν λόγο για διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για βήματα προς τα πίσω σε ότι αφορά το ύψος της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής να πατήσει… γκάζι, ο πρωθυπουργός επαναφέρει την τακτική των περιοδειών σε όλη την Ελλάδα. Στόχος αυτών των περιοδειών είναι να ενισχυθεί η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες και να αναδείξουν τις πρωτοβουλίες και τα έργα που υλοποιεί η κυβέρνηση στην περιφέρεια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μεγάλα έργα υποδομής που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς και σε τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την οικονομία σε περιφερειακό επίπεδο.
Μετά την ανάπαυλα του Πάσχα, οι επαφές του πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς και βουλευτές θα ενταθούν. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που ανακύπτουν.
Επιπλέον, στο Μαξίμου ανησυχούν για την πιθανότητα να αυξηθούν οι εντάσεις μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς αρκετοί βουλευτές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολιτικών. Επομένως, η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την ηρεμία εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ παράλληλα ενισχύει την εικόνα μιας ανοιχτής και λειτουργικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Αν και η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την λεγόμενη ”εσωτερική αντιπολίτευση”, όπως τις ανησυχίες συγκεκριμένων στελεχών και βουλευτών, προσπαθεί να τις διαχειριστεί μέσω συχνών επαφών και άμεσης επικοινωνίας. Στρατηγικά, η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και να αποφύγει την εμφάνιση «διαρροών» που θα μπορούσαν να βλάψουν την κυβερνητική συνοχή.
* Πηγή: EPIKAIRA.GR