τι δείχνουν τα γκάλοπ;
Πρώτη θέση με αύξηση του ποσοστού της κατά 1,5% σε σχέση με το τέλος του 2024 καταγράφει για τη Νέα Δημοκρατία η πρώτη δημοσκόπηση της Interview (για το politic.gr) για το 2025.
Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,6% στην πρόθεση ψήφου έναντι 27,1% τον Δεκέμβριο του 2024. Στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ με 15,3% από 15% πριν από έναν μήνα.
Ακολουθούν Ελληνική Λύση με 8,2 από 8% σε 8,2%, ΚΚΕ 8%, Φωνή Λογικής με 6,5%, ΣΥΡΙΖΑ με 6%, Κίνημα Δημοκρατίας με 4,9%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, Νίκη με 3,2%, ΜέΡΑ25 με 2,5%, Σπαρτιάτες με 1,6% και Νέα Αριστερά με 1,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι στο 6,1%.
Πρωτιά και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο στις θετικές γνώμες σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όσο και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 39,9% στις θετικές γνώμες, δεύτερος ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 28,4%, τρίτος ο Σωκράτης Φάμελλος με 28,3% και τέταρτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 25,9%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 41% των πολιτών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει μόλις 15%, με το 44% να επιλέγει τον «Κανέναν».
Δημοσκόπηση ALCO: Νέα άνοδος ΝΔ, υποχώρηση ΠΑΣΟΚ, 9 κόμματα στη Βουλή
Δημοσκοπική άνοδο της τάξης των 2,5 μονάδων για τη ΝΔ σε σχέση με τις αρχές του Δεκεμβρίου κατέγραψε η ALCO σε δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha.
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει πτώση σχεδόν 1,4 μονάδων και η Ελληνική Λύση έχασε 1,1 μονάδα.
Μικρή άνοδο κατέγραψε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται στην τέταρτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ που εμφανίζεται και αυτό ως ένας από τους κερδισμένους της συγκυρίας.
Σε ό,τι αφορά την επιλογή του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα για την προεδρία της Δημοκρατίας, καταγράφονται υψηλά ποσοστά αποδοχής του στο δεξιό και το κεντροδεξιό κοινό, ενώ τα ποσοστά δημοφιλίας του μειώνονται αισθητά όσο προχωρούν οι μετρήσεις στο κεντρώο, το κεντροαριστερό και το αριστερό κοινό.
Την ίδια στιγμή στο ερώτημα του πόσο ενδιαφέρει το ποιός θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να απασχολεί πολύ ή αρκετά μόλις το 33% των ερωτώμενων.