Αναλυτικά όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός
Mε αναφορές σε «πολιτική τυμβωρυχία» από πλευράς της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των Τεμπών άρχισε το εβδομαδιαίο μήνυμά του στα social media ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην πρόταση δυσπιστίας και την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ ότι «δεν πανηγυρίζουμε για την αποτυχία τους να ρίξουν την κυβέρνηση, πατώντας πάνω στον πόνο και στην οργή των οικογενειών των θυμάτων».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Δικαιοσύνης, στην κλιματική αλλαγή, στην αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και σε θέματα της ενέργειας και της υγείας που απασχολούν τους πολίτες.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Καλημέρα σε όλες και όλους. Ο Μάρτιος σήμερα «κατεβάζει αυλαία», και όπως όλα δείχνουν, αφήσαμε οριστικά πίσω τον χειμώνα. Έναν χειμώνα που ήταν ο θερμότερος στα ελληνικά χρονικά με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, και είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που φιλοδοξεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει με την Πράσινη Συμφωνία για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Καθόλου εύκολο εγχείρημα, αντιθέτως πολύ σύνθετο, πλην όμως επιτακτικό. Και πιστεύω ότι θα πρέπει όλες -και οι εγχώριες- πολιτικές δυνάμεις να πάρουν καθαρά θέση με συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς μας αφορά επειγόντως και ως χώρα
Να έρθω όμως στα της σημερινής εβδομαδιαίας ανασκόπησης. Επιτρέψτε μου πρώτα όμως μόνο δυο φράσεις για την πολιτική τυμβωρυχία του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών που επιχειρείται από την αντιπολίτευση με αποκορύφωμα την -απορριφθείσα τελικά- πρόταση δυσπιστίας. Όχι, δεν πανηγυρίζουμε για την αποτυχία τους να ρίξουν την κυβέρνηση, πατώντας πάνω στον πόνο και στην οργή των οικογενειών των θυμάτων. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την τοξικότητα και την πόλωση, τα έχουμε πληρώσει ακριβά και στο πρόσφατο παρελθόν. Αποκαλύφθηκε ωστόσο από το περιεχόμενο των τοποθετήσεων ότι μέλημα της αντιπολίτευσης δεν είναι να μην ξανασυμβούν αντίστοιχα δυστυχήματα. Δεν ακούσαμε τίποτα για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων στη χώρα μας πάρα μόνο θεωρίες συνομωσίας. Είναι θλιβερό ότι η αντιπολίτευση καταφέρνει να συνασπιστεί μόνο πίσω από τερατολογίες και όχι γύρω από μια θετική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Αυτό είναι και το αδιέξοδο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και σε ό,τι αποφασίσει εκείνη. Ξαναλέω, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες. Και σταματώ εδώ. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ζητάει η πλειοψηφία της κοινωνίας, να αλλάζουμε προς το καλύτερο τη χώρα, να αίρουμε διαχρονικά εμπόδια που μας κρατούν πίσω από τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Και μια από τις δεσμεύσεις μας για καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων είναι η αύξηση των μισθών. Την Παρασκευή λοιπόν ανακοινώσαμε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου ώστε να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Αυτή είναι η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2022, ο οποίος τώρα ανεβαίνει στα 830 ευρώ. Δηλαδή 50 ευρώ παραπάνω τον μήνα και συνολικά 180 ευρώ παραπάνω από τα 650 του 2019, μια συνολική αύξηση 28%. Ταυτόχρονα, αυξάνουν οι τριετίες -που επανέφερε έπειτα από 12 χρόνια η κυβέρνησή μας- και 18 επιδόματα όπως το επίδομα μητρότητας που το λαμβάνουν πλέον αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες, το επίδομα γονικής άδειας και ανεργίας.
Σημαντική αύξηση έχουμε δει και στον μέσο μισθό: το 2019 ήταν στα 1046 ευρώ και σήμερα τα 1251 ευρώ. Έτσι, υπερκαλύπτουμε τις αυξήσεις στον πληθωρισμό που σωρευτικά έως σήμερα είναι στο 14-15%. Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές, όμως οι αυξήσεις στους μισθούς είναι μόνιμες, αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά και θα ισχύουν και μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού.
Η απόφαση για νέα αύξηση στον κατώτατο είναι μελετημένη, χωρίς να θίγει αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα. Στηρίζει το εισόδημα χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας. Προφανώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε. Όμως πλέον η Ελλάδα έχει τον 11ο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη μεταξύ 22 χωρών. Άρα σταδιακά συγκλίνουμε με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα. Να σας θυμίσω τον στόχο μας, στον οποίον είμαστε προσηλωμένοι: έως το 2027 ο κατώτατος να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500. Μόνο με υψηλούς βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης θα πετύχουμε ακόμα καλύτερα εισοδήματα για τους πολίτες και για αυτό εργαζόμαστε. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συνολική πορεία της οικονομίας και η πορεία αύξησης των εισοδημάτων κινείται προς τη σωστή, προς τη θετική κατεύθυνση.
Βελτίωση των εισοδημάτων επέρχεται για ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών μας και μέσω της αφαίρεσης φορολογικών βαρών, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και τους αλιείς παράκτιας αλιείας. Αυτό προβλέπει τροπολογία που έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ. Η απαλλαγή αφορά τα φορολογικά έτη 2019 και εφεξής καθίσταται μόνιμη προκειμένου να στηρίξουμε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες και μαζί τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας.
Δεν ξεχνάμε τους ανέργους και πρωτίστως τους νέους και τις νέες μας για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, ώστε να αποκτήσουν αναγκαία εφόδια για την προετοιμασία της έναρξης ή της εξέλιξης της σταδιοδρομίας τους. Γι’ αυτό και στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027 εντάξαμε δράση για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας έως 25.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών με σκοπό την ένταξη στην αγορά εργασίας. Ο προϋπολογισμός της είναι 200 εκ. ευρώ και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να εξαντληθεί ή να καλυφθούν όλες οι θέσεις. Η εκπαίδευση/κατάρτιση θα γίνει με 7μηνη πλήρη απασχόληση των δικαιούχων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όλης της χώρας. Στους ωφελούμενους θα καταβληθεί από τη ΔΥΠΑ μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο -αυξημένο από αύριο- κατώτατο μισθό και κατ’ αναλογία δώρα εορτών και επίδομα αδείας, ενώ για τον χρόνο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα θα έχουν τη μικτή ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.
Ανάλογα προγράμματα χρηματοδοτούνται και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να διοχετεύουμε κάθε ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο που έχουμε στη διάθεσή μας για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και την βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας, πρωτίστως οι νέες και οι νέοι, να εξασφαλίσουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.