''Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια κοινωνική ανισότητα''
«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια κοινωνική ανισότητα, για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε δικαιοσύνη στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετείται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Ο πρωθυπουργός εξηγεί τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου.
Μητσοτάκης: Προστατεύουμε τα δικαιώματα των παιδιών και αποδίδουμε δικαιοσύνη
«Κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη. Το απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα. Πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει. Να μπορούν να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να πηγαίνουν στο γιατρό και αν ο ένας γονέας χαθεί να μην πηγαίνουν σε ίδρυμα ή σε μακρινούς συγγενείς. Αυτό το κενό καλύπτουμε. Να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως κάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η δύναμη της δημοκρατίας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη. Είναι γνωστό ότι η ίδια η οικογένεια ακολουθεί και αυτή με τη σειρά της στις εποχές. Οι μορφές της οικογένειας ανέκαθεν άλλαζαν. Αναρωτήθηκε ο υπουργός της οικογένειας γιατί παντρευόμαστε. Ο γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιθυμούν να συμπορευτούν γι αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα κάνει την ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας ώστε να καταστούν ορατοί γύρω μας άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν την θέση που τους ταιριάζει. Αυτά άλλωστε βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου καθώς και οι 2 γονείς δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται. Να μπορούν να τα παίρνουν από τοπ σχόλιο να τα πηγαίνουν στον ιατρό. Και αν ο ένας γονέας και μοναδικός να χαθεί τότε αυτά να πηγαίνουν σε κάποιον άγνωστο συγγενή ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο ίδρυμα. Αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν την σχέση τους με μια τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν ετερόφυλα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι χρήσιμο να εξηγηθεί το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
• Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν με ομόφυλα ζευγάρια,
• δεν μεταβάλλουμε το ισχύον πλαίσιο της υποβοηθούμενης παραγωγής,
• ούτε εισάγουμε τον Γονέα 1 και Γονέα 2»..
Μητσοτάκης για την Εκκλησία: Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ
«Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στο πολιτικό γάμο. Η πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά το κράτος προχωράει στις δικές του ενέργειες με πυξίδα τα δικαιώματα. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί υπόθεση της Εκκλησίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις διαφωνήσαμε με την Εκκλησία όπως με την αποτέφρωση, τον πολιτικό γάμο» είπε χαρακτηριστικά.