Οι σχέσεις της ''καραμανλικής'' πτέρυγας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το timing της τοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού
Αγγελική Ρουμελιώτη | 02/09/22
Για αρχή οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε κάτι: ο λόγος που ο Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε, δεν είναι τυχαίος. Άλλωστε από το 2009 το πράττει σπάνια. Επομένως, όποτε επιλέγει να γίνεται ''λαλίστατος'' από ''άφωνος'', το κάνει για κάποιον πολύ συγκεκριμένο λόγο.
Δεν είναι ντροπή γενικότερα να συμφωνήσουμε πως οι σχέσεις τόσο του ιδίου του πρώην πρωθυπουργού, όσο και στενών συνεργατών του με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Στον Κώστα Καραμανλή δεν απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας το 2015; Ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την θέση;
Χρόνια τώρα υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας. Αμέσως μετά την προχθεσινή του τοποθέτηση, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ΜΜΕ φιλικά προσκείμενα στην Κουμουνδούρου, έσπευσαν να ''κρεμαστούν'' από τις δηλώσεις του, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν το επιχείρημα ύπαρξης εσωκομματικής διαμάχης εντός Νέας Δημοκρατίας.
Εύλογα κάποιος θα υποστηρίξει πως ο Κώστας Καραμανλής, όντας πρώην πρωθυπουργός, έχει κάθε δικαίωμα να τοποθετείται. Άλλωστε για να τα λέμε και όλα, δεν είπε κάτι παράλογο. Το προφανές είναι να ζητά, λόγω και του θεσμικού ρόλου που κάποτε είχε, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως ο Κώστας Καραμανλής δεν συνηθίζει να τοποθετείται συχνά. Αν εξέφραζε άποψη συχνότερα, και για όλες τις πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις, τότε καμία φωτιά δεν θα είχε ανάψει το βράδυ της Τετάρτης.
Το ότι επέλεξε να το πράξει τώρα και για το συγκεκριμένο ζήτημα, περιλαμβάνει σκοπιμότητα. Αποτελεί προσπάθεια να σφίξει το λουρί το οποίο πιέζει την κυβέρνηση για το ζήτημα των υποκλοπών.
''Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!''
Αν σε κάποιον δεν αποκαλύψεις το πρόσωπο που έκανε την παραπάνω δήλωση, σίγουρα δεν θα έδινε ως απάντηση πως ομιλητής ήταν ένας βουλευτής της ΝΔ, πόσο δε μάλλον ένας πρώην αρχηγός της.
Όταν θεωρείς πως χρειάζεται, ως πρώην πρωθυπουργός, να τονίσεις την ανάγκη να έρθουν όλα στο φως για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τότε ξεκάθαρα υπονοείς πως υπάρχει από κάποιους η διάθεση να υπάρξει συγκάλυψη. Τι ώθησε λοιπόν τον Κώστα Καραμανλή να τοποθετηθεί για τις παρακολουθήσεις και τι τον απέτρεψε να λάβει θέση για ζητήματα όπως το σκάνδαλο της Novartis ή το Μακεδονικό; Αποτέλεσαν όλα αυτά υποθέσεις ελάσσονος σημασίας για τον ίδιο;
Όσο ο Κώστας Καραμανλής παραμένει ''επιλεκτικός'' για το πότε θα τοποθετείται, τόσο θα διογκώνεται η ''καχυποψία'' σχετικά με τον ρόλο του.