Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν πως τον πρώτο λόγο στην κατάθεση πρότασης για τη σύσταση της επιτροπής στη Βουλή τον έχει το ΠΑΣΟΚ.
Μετά τον Δεκαπενταύγουστο στην Κουμουνδούρου έχουν μπει σε κανονικούς ρυθμούς, με το θέμα των παρακολουθήσεων να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Θεωρούν ότι αποτελεί θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και αλλαγής του τοπίου, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε χθες σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες και μέχρι την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο διαδικτυακά.
Ενδεικτική της σύγκρουσης που ετοιμάζουν με το Μαξίμου είναι η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το θέμα των παρακολουθήσεων όσο και για τους μετανάστες στον Eβρο: «Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις», ανέφερε.
Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν πάρα πολύ στενά τις τελευταίες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Μπορεί κανένα κόμμα να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς ακριβώς θα κινηθεί, ωστόσο εκτιμούν πως η πλειοψηφία επιχειρεί έναν τακτικισμό. Δεν αποκλείουν την κατάθεση της δικής της πρότασης για εξεταστική επιτροπή, με στόχο η έρευνα να ανοίξει σε βάθος χρόνου –ίσως και δεκαετίας– και να μην περιοριστεί στις περιπτώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει “όχι” στην “ιστορική αναδρομή” Μητσοτάκη στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «Κ». Οπως τονίζει, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να διερευνηθούν και αφορούν τις επισυνδέσεις, κατά πόσο μπορεί να μπει νομικός μανδύας σε παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες, ποιος είναι ο λόγος που έγιναν, αν η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator, καθώς και ποιοι είναι οι υπόλοιποι πολιτικοί που φέρεται να παρακολουθούνταν την περίοδο 2020-2022.
Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως είναι πάγια τακτική της Ν.Δ. να οδηγεί τις έρευνες σε βάθος χρόνου, προκειμένου να θολώσει το τοπίο. «Αν θέλουν να κάνουν αποτυχημένες προσπάθειες συμψηφισμών, δεν θα τους διευκολύνουμε. Θα μείνουμε στο γεγονός. Προφανώς αυτή είναι η άμυνά τους», έλεγε χαρακτηριστικά άλλη πηγή στην «Κ». Δεν έχουν πειστεί, όπως υποστηρίζουν, για τις καλές προθέσεις του Μαξίμου, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο της ΕΥΠ, καθώς και τη διάταξη που δεν επιτρέπει να ενημερώνονται οι πολίτες που παρακολουθούνται. Ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε προβλέψει σε δηλώσεις του πως «το προσεκτικά επιλεγμένο αφήγημα περί “τυπικής νομιμότητας, αλλά πολιτικού σφάλματος”, έχει στόχο να καλύψει προκαταβολικά αντίστοιχες πρακτικές με αυτές που ακολουθήθηκαν για τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουκάκη».
Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτοί σε συνεννοήσεις το επόμενο διάστημα με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου, αναγνωρίζοντας ότι τον πρώτο λόγο για την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής τον έχει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι άμεσα εμπλεκόμενο. Νέες θεσμικές πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: kathimerini.gr