Όλα όσα περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Στην δημοσιότητα δόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η ΠΝΠ αφορά στην επαναφορά του μέτρου ασφαλείας που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές «είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018», με την οποία τα αιτήματα της ΕΥΠ εγκρίνονταν και από εισαγγελέα εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ.
Συγκεκριμένα ορίζεται πως ο διοικητής της ΕΥΠ «είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο».
«Διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης. Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της» σύμφωνα με την ΠΝΠ.
Σε ό,τι αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ορίζεται ότι:
«Ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3115/2003, άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών».
Τα πεδία αλλαγών που προανήγγειλε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός:
- Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
- Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
- Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
- Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.