Το παρασκήνιο πίσω από τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
NEWSROOM - 20/01/22
Να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας μια δέσμη προτάσεων στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος με κυριότερη την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση της παράταξης και όχι από τα μέλη του Συνεδρίου, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στόχο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί το άνοιγμα στους ψηφοφόρους, που θα μετατρέψει το κόμμα της Κουμουνδούρου σε πιο σύγχρονο και ελκυστικό.
Στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, επικαλούμενοι πληθώρα λόγων, καθώς και πολιτικοκοινωνικές συνθήκες που συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Την πρόταση Τσίπρα επεξεργάστηκε επιτροπή προεξάρχοντος του Γιάννη Δραγασάκη, ενώ σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισε και η επικεφαλής του “Ινστιτούτου Πουλαντζά”, Δανάη Κολτσίδα, η οποία με εντολή του προέδρου «σκάναρε» τα καταστατικά του συνόλου των ευρωπαϊκών κομμάτων της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, ώστε να προκρίνει το μοντέλο που ταιριάζει περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας σε αυτό της συμμετοχικής δημοκρατίας και της ψηφιακής κινητοποίησης των μελών.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για αλλαγές όπως διαρρέεται από πηγές του κόμματος, διαδραμάτισε και το επιτυχημένο παράδειγμα του Κινήματος Αλλαγής, μέσω της μαζικής συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας, που η αποδεδειγμένα μεγάλη κινητοποίηση των υποστηρικτών του κόμματος, δείχνει να ισχυροποιεί τη θέση της παράταξης στην πολιτική σκακιέρα του τόπου.
Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου ευελπιστούν σε παρόμοια κινητοποίηση και αύξηση των εγγραφών των νέων μελών του κόμματος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα της απευθείας και χωρίς διαμεσολαβητές, εκλογής του προέδρου.
Τόσο η εκλογή του προέδρου, όσο και αυτή της Κεντρικής Επιτροπής, θα προκύπτει με καθολική ψηφοφορία, η οποία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο, απευθείας από τα μέλη του κόμματος με ενιαία λίστα.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται βήμα και χώρος στα μέλη για συμμετοχή στη διαμόρφωση των κρίσιμων αποφάσεων, όπως αυτή της ηγεσίας, με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου να εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για την αύξηση των μελών, μέσω του αναβαθμισμένου τους ρόλου στις διαδικασίες.
Προωθείται η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού με τη θέσπιση του ανώτατου ορίου των τριών διαδοχικών θητειών σε Βουλή, Ευρωβουλή, Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία, ενώ καθιερώνεται και η πλήρης ισότητα των φύλων μέσω της ισάριθμης αντιπροσώπευσης, σε σώματα και όργανα του κόμματος, καθώς και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Στη δέσμη των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του ρόλου των οργάνων του κόμματος, καθιερώνοντας δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας τους, διατηρώντας ωστόσο και τον διά ζώσης χαρακτήρα.
Η διαδικασία για την ένταξη των πολιτών στους κόλπους του κόμματος ως μέλη απλουστεύεται, καθώς θα απαιτείται πλέον μία αίτηση είτε στην Οργάνωση Μελών, είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ”isyriza.gr”.
Αναβαθμίζεται ο ρόλος των μελών μέσω της διεξαγωγής καθολικών δημοψηφισμάτων, της επιλογής αντιπροσώπων πέρα από το Συνέδριο, για Δημοτικές και Περιφερειακές Συντονιστικές Επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ θα έχουν και λόγο όσον αφορά στη συγκρότηση των τοπικών ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές ή τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μέσω προκριματικών αρχαιρεσιών.
Το Συνέδριο τέλος, θα εκλέγει Επιτροπή Δεοντολογίας, στις αρμοδιότητες της οποίας έγκειται η τήρηση του Καταστατικού και η επιβολή των αντίστοιχων προβλεπόμενων κυρώσεων, έχοντας τη δυνατότητα, μέσω αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3, της αναστολής ιδιότητας μέλους ή ακόμα και της διαγραφής του.