Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άνοιξε τα χαρτιά του για τα θέματα της επικαιρότητας και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για πανδημία και οικονομία
NEWSROOM - 12/01/22
Ψήφο εμπιστοσύνης στη συζήτηση της επέκτασης της υποχρεοτικότητας του εμβολιασμού, ανοιχτά σχολεία με αναπροσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και αποστάσεις από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν διενέργεια μοριακών τεστ, ήταν οι θέσεις που ανέπτυξε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη.
Συνομιλώντας στον αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha, με τον Αντώνη Σρόιτερ, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε για όλους και για όλα, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία και την πανδημία:
«Έχω πει καιρό τώρα ότι πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικότητα και ηλικιακή, αλλά και σε δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με μεγάλα ακροατήρια. Η θέση μου είναι η λύση που εφαρμόζει η Ιταλία, αυστηρό covid pass. Όσοι είναι εμβολιασμένοι πάνε παντού, όσοι είναι ανεμβολίαστοι πάνε μόνο με τεστ σε τράπεζες, φαρμακεία και σούπερ μάρκετ. Αυτό βοηθά να υπάρχει μία πίεση σε αυτούς που δεν θέλουν να προστατευτούν μόνοι τους, το κράτος να τους βοηθήσει να προστατεύσουν και τη δική τους ζωή, αλλά και των συνανθρώπων τους.
Τα σχολεία άνοιξαν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης με μόνη εξαίρεση την Ολλανδία, αλλά με πολύ αυστηρότερα πρωτόκολλα από ό,τι στην Ελλάδα, δηλαδή με λιγότερα κρούσματα στις αίθουσες. Υπήρχε μάλιστα και προετοιμασία για τηλεκπαίδευση και για εκ περιτροπής εκπαίδευση, κάτι που δεν υπήρχε στην Ελλάδα από το υπουργείο Παιδείας. Λέμε ναι στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά με αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Η μόνη χώρα της Ευρώπης που δίνει δωρεάν όλα τα τεστ είναι η Δανία. Εμείς προτείναμε ένα μεικτό σύστημα. Πολλά σημεία που θα δίνονται δωρεάν PCR και rapid test, για να μην υπάρχουν ουρές και ένα υψηλό κόστος για τους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και γρήγορη ιχνηλάτηση. Συγχρόνως ένα χαμηλότερο πλαφόν στα σαράντα ευρώ, ώστε στον ιδιωτικό τομέα να μην πληρώνουμε τα εξήντα ευρώ. Η Κύπρος είχε ανώτατο όριο πενήντα, αλλά το κόστος μέσα από την ελεύθερη αγορά είναι από είκοσι πέντε έως σαράντα. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση μας είχε τόσους μήνες και πληρώναμε εξήντα ευρώ το PCR στον ιδιωτικό τομέα ενώ θα μπορούσαμε να το παίρνουμε πολύ φθηνότερο και μάλιστα σε μια εποχή πολύ μεγάλης ακρίβειας, φτωχοποίησης λόγω του ότι μέσω του πληθωρισμού αυξάνονται οι τιμές των βασικών προϊόντων. Είναι αδιανόητο να κοστίζει λιγότερο το PCR σε πολύ πλουσιότερες χώρες και όχι εδώ.
Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης βοηθάει το εμβολιαστικό πρόγραμμα όταν στέλνει ένα μήνυμα, που δεν το λέει κανείς στην Ευρώπη ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι ξαναφτάνουμε στο τέλος της πανδημίας; Δεν πήρε ο κ. Μητσοτάκης το μάθημα πέρυσι τον Φλεβάρη όταν είπε ότι είμαστε ένα μίλι πριν το τέλος της πανδημίας και από τότε μέχρι σήμερα έχουμε πολλαπλάσιους θανάτους και φθάσαμε να εχουμε ξεπεράσει στον αριθμό ανά ένα εκατομμύριο τη Γαλλία και την Ισπανία; Θέλει περισσότερη υπευθυνότητα από την κυβέρνηση διότι στέλνει λάθος μηνύματα.
Στο μέτωπο της οικονομίας πρέπει να υπάρξει μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του ΦΠΑ για τα βασικά προϊόντα, αλλά γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού αύριο και όχι σε βάθος χρόνου για να έχει ο κ. Μητσοτάκης αιχμάλωτους τους πιο ευάλωτους Έλληνες λέγοντας ότι θα γίνει αυτό περί τον Αύγουστο. Υπάρχουν λύσεις αν υπάρχει διάθεση, όχι όμως να έχουμε όμηρους εκατομμύρια Έλληνες που περνάνε δύσκολα περιμένοντας προεκλογικά ένα δώρο από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτά δεν είναι θεσμικές παρεμβάσεις, είναι πελατειακό κράτος ».
Ο 42χρονος Ηρακλειώτης πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, εν ενεργεία ευρωβουλευτής, ο οποίος διετέλεσε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου, μίλησε για τα ελληνοτουρκικά αποφεύγοντας πάντως να πάρει σαφή θέση στη "διαμάχη" κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εξοπλιστικά και επανέλαβε την προεκλογική του δέσμευση για αυτόνομη πορεία του κόμματος:
«Η Τουρκία είναι μία χώρα που έχει μπει σε μία μακρά περιπέτεια, ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς που όποιος διαφωνεί μαζί του, οδηγείτε στο πολιτικό περιθώριο. Πρέπει να ασκηθεί μία συντονισμένη πίεση στην Τουρκία και δεν μιλώ για οικονομικές κυρώσεις γιατί όπου ένας λαός φτωχοποιείται, όπως συμβαίνει στην Τουρκία, ο λαός ταυτίζεται με τον ηγέτη. Εμείς θέλουμε κυρώσεις που να πλήττουν την προκλητική συμπεριφορά Ερντογάν, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας και την καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών χωρών. Πέρα από τις κυρώσεις σε μέλη της κυβέρνησης, να σταματήσει η Ευρώπη να πουλάει όπλα στην Τουρκία. Ψηφίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με δική μου τροπολογία και πρέπει να γίνει κεντρική πολιτική του Συμβουλίου.
Ένας λόγος της επιλογής των μελών και των φίλων μας στο πρόσωπό μου ήταν ότι εγγυώμαι την αυτόνομη πορεία της παράταξης. Προτεραιότητά μου είναι το κόμμα να ξαναγίνει πρωταγωνιστής και πιστεύω ότι πρέπει να αντικαταστήσει την συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα έχει πυξίδα το δημόσιο συμφέρον, τη μείωση των ανισοτήτων και την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Η φιλοδοξία μου είναι η χώρα να αποκτήσει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».
Σχετικά με τα φαινόμενα βίας που καταγράφονται σε πανεπιστήμια της χώρας ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι πρέπει να μιμηθούμε βέλτιστες πρακτικές που ακολούθησαν άλλα ευρωπαϊκά κράτη με περιφρούρηση των χώρων από εταιρίες σεκιούριτι, ενώ τάχθηκε κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία.