Σε πρώτο πλάνο η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σαφείς αιχμές από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επιθετικότητα της Τουρκίας
NEWSROOM - 08/12/21
Η ενίσχυση της στρατιωτικής και της αμυντικής συμπόρευσης και η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριότερα συμπεράσματα της Κοινής Διακήρυξης που συνυπέγραψαν οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ.
Κοινό τόπο στις δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτέλεσε η σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.
Αναφορικά με τη συμμετοχή των Η.Π.Α. στο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης τονίζεται:
«Το πλαίσιο συνεργασίας “3+1” με τις Ηνωμένες Πολιτείες υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδουμε στον ρόλο τους στην ανατολική Μεσόγειο. Προσβλέπουμε στην εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό τον προγραμματισμό της συμμετοχής των Η.Π.Α., στο κατάλληλο πολιτικό επίπεδο, σε μια από τις επόμενες συναντήσεις μας σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της ισχυρής υποστήριξης που δείχνουν οι ΗΠΑ προς συνεργασία μας».
Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και τον γνωστό για τις φιλελληνικές του θέσεις Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, στην οποία επισημάνθηκε ο σταθεροποιητικός ρόλος της χώρας μας σε ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, αποδοκίμασε τη διαρκή επιθετικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία, ξεκινώντας από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου και φθάνοντας μέχρι τα σχέδια για τα Βαρώσια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας την άοκνη προσπάθεια της χώρας μας για τη διάσωση όλων όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη συνεργασίας στο συγκεκριμένο θέμα με την Άγκυρα:
«Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι μια συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και μια απαράδεκτη επιθετικότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Και βεβαίως, αν συνεχιστούν τα σχέδια για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, θα καταδικάσουν κάθε προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μπορώ να σας πω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε καθημερινά για να σώσουμε ανθρώπους των οποίων η ζωή κινδυνεύει στη θάλασσα. Αλλά πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία».
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε την πρώτη του κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας της Μέσης Ανατολής, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος διαδέχθηκε τον επί περισσότερο από μία δεκαετία πρόεδρο της κυβέρνησης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η ατζέντα των συζητήσεων περιελάμβανε το πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη συνεργασία σε τομείς όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και η τεχνολογία.
Μητσοτάκης και Μπένετ επισήμαναν τον ουσιαστικό ρόλο στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που διαδραματίζει η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, ενώ από το τραπέζι της συζήτησης δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά της εισόδου στο σχήμα των τριών όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και η ανάπτυξη συνεργασίας και με άλλες χώρες που έχουν τις ίδιες αρχές και αξίες με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιτσχαγκ Χέρτζογκ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρόεδρο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το κυβερνητικό πλάνο για τις μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν να καταστήσουν τη χώρα μας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο της νέας χρονιάς στην Κύπρο.