Τι ανέφερε σε άρθρο του ο Τζορτζ Όσμπορν σχετικά με τις εγγυήσεις για την ασφαλή διαφύλαξη και επιστροφή τους
NEWSROOM - 05/12/21
Θετική διάθεση για δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα εμφανίζει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.
Με άρθρο του, το οποίο φέρει τον τίτλο “ Είναι σωστό να είμαστε υπερήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο” που δημοσιεύτηκε στους ”Times” του Λονδίνου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τη θέση του προέδρου του μουσείου της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού της αγγλικής πρωτεύουσας, οι συλλογές του οποίου αριθμούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα, αφού κάνει μια ιστορική αναφορά στον πολιτιστικό οργανισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πεδίο σύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών», αναφέρεται στα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τον δανεισμό τους στην Ελλάδα:
«Είμαστε απλά ένα μουσείο. Σίγουρα, υπάρχουν εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμα της ύπαρξής μας. Το έκαναν το 1753 και το κάνουν ξανά το 2021. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Αυτό δεν είναι καινούριο. Ο Λόρδος Βύρωνας σκέφτηκε ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα.
Η απάντηση μας δεν είναι απορριπτική. Είμαστε ανοιχτοί στο δανεισμό των τεχνουργημάτων μας σε οποιονδήποτε μπορεί να τα φροντίσει και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους, κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ούτε ντρεπόμαστε ούτε βρισκόμαστε σε θέση άμυνας. Σχεδόν τρεις αιώνες μετά, παραμένουμε ένα από τα πολύ λίγα μέρη στη γη όπου μπορείτε να δείτε τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου δίπλα δίπλα».
Αφορμή για το άρθρο του Όσμπορν στάθηκε το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας που υπέβαλε στον Βρετανό ομόλογό του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.