Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματος.
NEWSROOM - 22/10/21
Δριμεία κριτική στην πολιτική του πρωθυπουργού για τη νέα γενιά άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του δεύτερου συνεδρίου της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για επίδειξη εκδικητικής μανίας και έστειλε μήνυμα αντίστασης στους νέους απέναντι στο άδικο και εκδικητικό, όπως το χαρακτήρισε, σύστημα:
«Οι γενιές που μεγάλωσαν στην κρίση βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο μια νέας έκτακτης συνθήκης που τείνει να μετατραπεί σε κανονικότητα. Μια Ελλάδα αλλεπάλληλων κρίσεων που θα πληγώνει διαρκώς το μέλλον της. Τη νέα γενιά αυτού του τόπου, που πλήρωσε το μάρμαρο της χρεοκοπίας και τώρα πληρώνει την εκδικητική μανία μιας παράταξης, αυτής που κυβερνά, που ακριβώς επειδή τη φοβάται, βίαια τη στοχοποιεί. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τη νεολαία ως στρατηγικό του εχθρό, τη θεωρεί ασύμμετρη, μη ελέγξιμη απειλή απέναντι στο ισοπεδωτικό καθεστώς που προσπαθεί να συντηρήσει. Η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, εκτός από το να εχθρεύεται και να στοχοποιεί τη νέα γενιά, προσπαθεί με τρόπο βίαιο και απόλυτο, να εξισώσει προς τα κάτω το σύνολο της ελληνικής νεολαίας».
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαρίθμησε στη συνέχεια του λόγου του περιστατικά που μαρτυρούν τη στοχοποίηση της νεολαίας από την κυβέρνηση, αναφέροντας τις αστυνομικές εφόδους στους κινηματογράφους για την προσαγωγή μαθητών που παρακολουθούσαν την ταινία Τζόκερ, την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη βία στα πάρκα με πρόσχημα την πανδημία.
Από το στόχαστρο της κριτικής του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγε και η διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών σε σχέση με εκείνα της ελίτ, ενώ άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με τη μείωση των ωρών εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού:
«Η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη εκτός από το να εχθρεύεται και να στοχοποιεί τη νέα γενιά, προσπαθεί με τρόπο βίαιο και απόλυτο, να εξισώσει προς τα κάτω το σύνολο της ελληνικής νεολαίας. Τα παιδιά της μεσαίας τάξης του '90, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, οι διδάκτορες, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, όσοι και όσες ζουν στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα και όσοι ζουν στην Περιφέρεια, όλοι γίνονται ένα.
Το μέλλον όλων κόβεται και ράβεται για να χωρά στο μισθό των εξακοσίων ευρώ, την εξάρτηση από το σπίτι, την απόλυτη αδυναμία να ελέγξουν και να οργανώσουν την ίδια τους τη ζωή. Τα παιδιά των ελίτ είναι οι μόνοι που δικαιούνται να έχουν στόχους και όνειρα, είναι αυτοί που τους το επιτρέπει ο οικογενειακός τραπεζικός λογαριασμός.
Φιλοδοξία μας είναι αυτή η γενιά, να γίνει το βασικό υλικό με το οποίο θα οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα και τη νέα κοινωνία που οραματιζόμαστε. Μια Ελλάδα κοινωνικής δικαιοσύνης και προκοπής, που θα δίνει χώρο στη νέα γενιά με επτάωρη εργασία τη μέρα τριάντα πέντε ώρες την εβδομάδα και μισθό όχι λιγότερο από 800 ευρώ. Για αυτό και θα καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Για αυτό και θα έχει ένα ισχυρό ΣΕΠΕ απέναντι στην αυθαιρεσία».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεσμεύτηκε για μία ακόμα φορά για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την αύξηση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία, αναφέρθηκε στην προώθηση εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας και στο πλάνο του κόμματός του για τη στήριξη της στέγασης των νέων:
«Στόχος μας επίσης, είναι κάθε νέα και νέος σήμερα, να ξέρει ότι μπορεί να έχει όνειρα και φιλοδοξίες πάνω στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, είτε το έχει σπουδάσει, είτε όχι. Για αυτό και έχουμε σχέδιο να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο, νέες καινοτόμες ιδέες στην επιχειρηματικότητα και να προωθήσουμε εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας και συνεταιρισμών, που αποτελούν στοιχεία του κόσμου που οραματιζόμαστε.
Το σχέδιο για τη στήριξη της στέγασης των νέων περιλαμβάνει τη μείωση φορολογίας ιδιοκτητών για κατοικίες που ενοικιάζουν σε νέους, με προϋπόθεση τη μείωση του ενοικίου αλλά και την επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών από 140 ευρώ το μήνα για το πρώτο άτομο, έως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.
Όλα αυτά συγκροτούν μια φαρέτρα, το οπλοστάσιό μας για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα σταματήσουν τη διαρροή νέων επιστημόνων και τα σπουδαία μυαλά που φεύγουν να γυρίσουν πίσω. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να είναι και η Ελλάδα μια χώρα καλύτερη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική. Αυτό απαιτεί να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να αντιμετωπίσει συλλογικά και με βαθιά συνείδηση το υπαρξιακό πρόβλημα της κλιματικής κρίσης».