«Ηχηρά» μηνύματα προς την Τουρκία από την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου
NEWSROOM - 20/10/21
Την πάγια και διαρκή θέση της Ελλάδας για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, απορρίπτοντας συγχρόνως οποιαδήποτε ενέργεια για λύση δύο κρατών, εξέφρασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία συμβάλλει αρνητικά στην επιτυχή ολοκλήρωση του διαλόγου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί εμμέσως και στην τακτική των προκλήσεων της Άγκυρας:
«Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να τονίσω και στην πρόσφατη επίσκεψη μου, στη Λευκωσία, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών και ότι δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από την ουσία του πλαισίου, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η διαρκής προκλητικότητα, η αύξηση της έντασης, δεν συνάδει με μία εποικοδομητική στάση η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει μία ειλικρινή συζήτηση για ένα σύνθετο πρόβλημα του οποίου, όμως, επί τις παρούσες συνθήκες η επίλυσή του δυσχεραίνεται ιδιαίτερα. Έχουμε πάντα τη δυνατότητα ,έγινε και στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, να εγείρουμε την τουρκική προκλητικότητα, ειδικά όταν αυτή αφορά και ενεργειακά έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και έρευνες οι οποίες διεξάγονται από ευρωπαϊκά πλοία.
Δείξαμε το δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας μακριά από λογικές επιβολής, μονομερούς αυθαιρεσίας, πολιτικής κανονιοφόρων και απειλών πολέμου.
Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Δυστυχώς, η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών. Οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προοιωνίζουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του Κυπριακού. Μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» .
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη στήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας όμως ότι όταν αυτές επανεκκινήσουν αυτό θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την πίστη του στον ειρηνικό και δημιουργικό διάλογο ως μέσο για την επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει τη Μεγαλόνησο, χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε διαφορετική μορφή ως καταστροφή:
«Είμαι βέβαιος ότι η οδός που ακολουθούμε, που είναι και η πλέον ενδεδειγμένη δηλαδή του ειρηνικού διαλόγου, τις προσπάθειες ενός δημιουργικού διαλόγου, πού βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο, που βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι ο πλέον ενδεδειγμένος. Η οποιαδήποτε άλλη συνταγή είναι συνταγή καταστροφής. Ειλικρινά διερωτώμαι: Πόσο πιο ευτυχισμένος θα ήταν ο τουρκικός λαός αν αντί της κούρσας εξοπλισμών που επιδιώκει ο Τούρκος ηγέτης επένδυε στην ευημερία του λαού του».
Ο Αιγύπτιος στρατηγός Αμντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος επανεξελέγη στον προεδρικό θώκο της χώρας το 2018, αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με βάση τη διεθνή νομιμότητα:
«Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε ώστε να υπάρξει η ίδρυση ενός αγωγού μεταφοράς από το οικόπεδο Αφροδίτη, πράγμα το οποίο συνάδει με τις μεγάλες φιλοδοξίες για την ίδρυση ενός φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες που συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο το οποίο σέβεται την κυριαρχία όλων των χωρών επί των φυσικών τους πόρων».