Στο στόχαστρο της κριτικής του πρώην πρωθυπουργού βρέθηκε η προκλητικότητα της Άγκυρας
NEWSROOM - 14/10/21
Η τουρκική προκλητικότητα και η στρατηγική συμφωνία στους τομείς άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή.
Από το βήμα της εκδήλωσης του ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη» ο πρώην πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε τις ευχές του στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά για ταχεία ανάρρωση, επισήμανε την ανάγκη επιβολής κυρώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα και χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας – Παρισιού:
«Η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει, ότι αλληθωρίζοντας και επιχειρώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει πράξη τις Αρχές και τις αξίες της, όχι μόνο προς όφελος των μελών, της αλλά πρωτίστως για να βρει τον εαυτό της και το δρόμο της προς το αύριο.
Είναι αναγκαίο να επισημανθεί η απώτερη ζούσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών ειδικά σε ότι αφορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο και απειλεί ευθέως δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο αλλά και από την εδαφική ακεραιότητα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένα κράτη, μάλιστα, κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία, ενθαρρύνοντας δηλαδή την απαράδεκτη συμπεριφορά της.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας και συνιστά αναμφισβήτητα εθνική επιτυχία, όχι μόνο για τη σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μία συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι ένα βήμα προς την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στην αναφορά του για την περίοδο των μνημονίων ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι επρόκειτο για πρόγραμμα τιμωρητικού χαρακτήρα και υπογράμμισε την ανάγκη άντλησης διδαγμάτων της Ε.Ε. από την εμπλοκή της στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ώστε να αναπτυχθεί μια πιο αυτόνομη φωνή στο διεθνές στερέωμα, συνοδευόμενη από αντίστοιχες δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα.
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο 65χρονος βουλευτής, ο οποίος κάθισε στον προεδρικό θώκο της Νέας Δημοκρατίας από τον Μάρτιο του 1997 ως τον Νοέμβριο του 2009, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον οποίο απέδωσε τον χαρακτηρισμό “εμβληματική πολιτική προσωπικότητα της μεταπολεμικής περιόδου”:
«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποτελεί εμβληματική πολιτική προσωπικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Σε ώρες δραματικές για τον Ελληνισμό, επέστρεψε στην πατρίδα, αναλαμβάνοντας την βαριά ευθύνη να σώσει τη χώρα από τον κίνδυνο της κατάρρευσης και της εθνικής καταστροφής. Τα κορυφαία επιτεύγματά του, η ανόρθωση της χώρας και η εργώδης ανάπτυξη στις δύσκολες πρώτες δεκαετίες μετά τον παγκόσμιο, αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο, η αποκατάσταση και εδραίωση της δημοκρατίας σε συνθήκες αντίξοες και εθνικά κρίσιμες και η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, προϊόν και αυτό μακράς και επίπονης προσπάθειας, έχουν τύχει καθολικής αναγνώρισης, εντός και εκτός Ελλάδας».