Από το ''Go back'' στην απερχόμενη Καγκελάριο, στα διθυραμβικά σχόλια για το έργο της...
Του Σάββα Παυλίδη
Η αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την Καγκελαρία της Γερμανίας αποτελεί από μόνο του ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Σήμερα το βράδυ ένα κεφάλαιο κλείνει για την σύγχρονη ''Σιδηρά Κυρία'' της Ευρώπης.
Η σημασία της ''μετά Μέρκελ'' εποχής, δεν είναι συμβολική μονάχα για την Γερμανία. Το γεγονός πως εντός της μεγάλης οικονομικής κρίσης η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της ευρωπαϊκής πολιτικής, ειδικότερα σε ότι αφορά την διαμόρφωση της στρατηγικής για χώρες όπως η Ελλάδα, σημαίνει πως ο ρόλος της πέρασε πολύ πιο έξω από τα γερμανικά σύνορα.
Στην θητεία της από το 2005 έως και σήμερα, η Άγκελα Μέρκελ συνεργάστηκε με πέντε Έλληνες πρωθυπουργούς. Δύο εξ' αυτών, λίγες μονάχα ώρες πριν παραδώσει την σκυτάλη στον διάδοχο της, άφησαν το δικό τους σχόλιο αναφορικά με την αντιμετώπιση που είχε η χώρα μας εκ μέρους της απερχόμενης Καγκελαρίου.
Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας, δεν δίστασαν να κρίνουν το έργο της, με το περιεχόμενο του αποχαιρετιστήριου λόγου τους να προκαλεί πολλές απορίες.
Κάποιος θα περίμενε το προφανές: καλά λόγια από τον Αντώνη Σαμαρά, μιας και η Άγκελα Μέρκελ ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως συμβάδισε ως πρωθυπουργός με την μνημονιακή πολιτική. Και αντιθέτως, σκληρά λόγια από τον Αλέξη Τσίπρα, είτε εξαιτίας των ιδεολογικών του διαφορών με την Γερμανίδα Καγκελάριο, είτε λόγω του ''πολέμου'' που άσκησε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις μνημονιακές πολιτικές.
Προς έκπληξη όλων, συνέβη το αντίθετο. Βάσει όσων διαβάζουμε τα τελευταία 24ωρα, ο Αντώνης Σαμαράς που τόσο κατηγορήθηκε ως ''εντολοδόχος'' της Άγκελα Μέρκελ, εκθέτει τις πολιτικές της, ενώ αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας, μερικά χρόνια μετά το ''Go Back'' προς την απερχόμενη Καγκελάριο, ''ανακάλυψε'' πως οι θέσεις της εν μέσω οικονομικής κρίσης, ήταν ορθές.
Διαβάστε όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετώντας την Άγκελα Μέρκελ:
''Το πρώτο μας τηλεφώνημα έγινε το 2015 ύστερα από δική της πρωτοβουλία. Μου ζήτησε να συζητήσουμε για τις διαφορές των απόψεών μας πρόσωπο με πρόσωπο, αντί μέσω τρίτων. Αυτό ήταν χαρακτηριστικό της. Σε αυτή την κρίση έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ της πολιτικής εντολής που λάβαμε μέσω των εκλογών και της κοινής δέσμευσης να εγγυηθούμε ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης. Δεν ήταν εύκολη εξίσωση. Το γεγονός ότι βρήκαμε έναν αποδεκτό συμβιβασμό παρά τις δυσκολίες ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητο και αναμενόμενο
Σε μια πιο ιδιωτική στιγμή το 2019 δειπνούσαμε σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά. Εκεί μου αποκάλυψε την πεποίθησή της ότι όταν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε τα προβλήματα, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Εκπροσωπήσαμε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αλλά αυτή ακριβώς η ειλικρίνεια ήταν το ουσιώδες χαρακτηριστικό στην μεταξύ μας σχέση. Μας επέτρεψε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, παρά τις αντιξοότητες. Ο τρόπος, με τον οποίο η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης τις θέσεις της αλλά και η απόρριψή τους ήταν έντιμοι''
Παρακάτω ακολουθεί η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά σε συνέντευξη του το Σάββατο 25/09, σε ερώτημα που αφορούσε την απερχόμενη Καγκελάριο:
''Η κ. Μέρκελ "στενοχωριέται" σήμερα για όσα ζητούσε τότε από τους Έλληνες. Αλλά όταν, κατά δήλωσή όλων τους "τα καταφέρναμε", τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας! Δεν θυμάμαι να στήριξε την Ελλάδα. Κάποιοι λοιπόν εκτός Ελλάδος είδαν τότε την άνοδο του Τσίπρα σαν μιαν "ευκαιρία" να ξαναφέρουν το Grexit στο τραπέζι: Για να επιβάλλουν την "πειθαρχία" στα υπόλοιπα κράτη μέλη... Η τιμωρία της "δύστροπης" Ελλάδας θα ήταν το "μαστίγιο", για κάθε "απείθαρχο" στην Ευρώπης. Γι' αυτό και χρειάστηκαν την κυβέρνηση Τσίπρα. Η κ. Μέρκελ οραματίστρια δεν ήταν. Διαχειρίστρια ήταν''