Τεράστιες οι προοπτικές που δημιουργούνται συνομολογούν υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παράγοντες του κλάδου
NEWSROOM - 16/09/21
Τις προοπτικές που ανοίγονται στο κλάδο της πληροφορικής και των τεχνολογιών με την εισροή πακέτου των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέλυσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το βήμα της συζήτησης της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ με εκπροσώπους εταιριών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε τον πακτωλό χρημάτων που θα διοχετευτούν στον κλάδο ως το «νέο σχέδιο Μάρσαλ», διευκρινίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης με ταχύτατους ρυθμούς των διαγωνιστικών διαδικασιών, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο η τεράστια ευκαιρία:
«Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κομισιόν είχε οριοθετήσει ότι περίπου το 20% των πόρων σε κάθε χώρα θα πρέπει να διοχετευτεί σε έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι περίπου 25% και από κοινού με τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές δυνατότητες (ΕΣΠΑ, νέο ΕΣΠΑ, εθνικά κονδύλια και προσεγγίσεις έργων ΣΔΙΤ) δημιουργούν αθροιστικά μια πολύ μεγάλη χρηματοδοτική πηγή, που μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε όχι απλά το αναγκαίο, αλλά και το επιθυμητό. Μιλάμε χονδρικά για περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ για τον χώρο αυτό στα επόμενα χρόνια. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το τεράστιο, μεγάλης δυσκολίας έργο θα επιτευχθεί και θα μπορέσουν όλοι οι διαγωνισμοί να βγουν στην ώρα τους. Είναι ένα μεγάλο διακύβευμα, κι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να φέρουμε αυτόν τον εθνικό στόχο εις πέρας για να περάσει η χώρα από την τρίτη στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» (ΚτΠ), Σταύρος Ασθενίδης, ανακοίνωσε ότι η εταιρία προγραμματίζει να προβεί στην προκήρυξη σαράντα νέων έργων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ:
«Τέτοια νούμερα δεν έχουν ξανακουστεί για την πληροφορική στην Ελλάδα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επίκειται χιονοστιβάδα έργων. Εκτός από τα νούμερα που ανέφερα, η «ΚτΠ» είναι προ των πυλών του να υλοποιήσει και έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που όλα μαζί φτάνουν στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, πάνω από δύο φορές όλο το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Το ζήτημα είναι να δούμε πώς θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε πόρους, για να παραδώσουμε τα έργα στον χρόνο που απαιτείται».
Τις προτάσεις της με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου των έξι δισεκατομμυρίων, κατέθεσε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, Γιώτα Παπαρίδου:
«Να εξαιρεθεί η ΚτΠ ΑΕ από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, ώστε να είναι ανεξάρτητη και να μπορεί να πληρώνει αναλόγως το ανθρώπινο δυναμικό της. Δεύτερον, να είναι αμειβόμενες οι Επιτροπές Αξιολόγησης και τρίτον, να ληφθεί μέριμνα για το κομμάτι των πληρωμών προς τους αναδόχους των έργων, ώστε αυτές να γίνονται εγκαίρως».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της “Intrasoft” Αλέξανδρος Μάνος, έθεσε το θέμα του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού για την υλοποίηση των στόχων:
«Οι εξελίξεις δημιουργούν ελπίδα, γιατί πολλά κυλάνε, μπαίνουν σε σειρά και δείχνουν προϋποθέσεις υλοποίησης. Η ΚτΠ ΑΕ χρειάζεται να ενισχυθεί και να της δοθεί η ευκαιρία να προσλάβει τους κατάλληλους, ώστε τα έργα να παραδοθούν στην ώρα τους, με τη σωστή ποιότητα και χωρίς υπερβάσεις κόστους. Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, πώς θα βρεθούν οι άνθρωποι που θα υλοποιήσουν τους στόχους. Η ζήτηση για επαγγελματίες πληροφορικής έχει ανέβει πάρα πολύ, όλοι ανταγωνίζονται ποιος θα πάρει και θα κρατήσει τους καλύτερους και πρέπει να μπορούμε να ανταγωνιστούμε και μισθολογικά».