''Καρδιά'' σε Άγκυρα και Τσαβούσογλου
NEWSROOM| 08/09/21
Επίσημη επίσκεψη στην Τυνησία με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Ελλάδας , αλλά και τη μεταφορά εκατό χιλιάδων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, πραγματοποίησε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σαγιέντ.
Από την Τύνιδα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στις σχέσεις με τη βορειοαφρικανική χώρα κάνοντας λόγο για φανερή ατζέντα μεταξύ των δύο πλευρών, προανήγγειλε την επίσκεψη του πρωθυπουργού τον Νοέμβριο, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη στήριξή του για τις προσπάθειες εδραίωσης της δημοκρατίας στη χώρα:
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εκ νέου στην Τύνιδα σήμερα. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή μου σε έναν χρόνο. Το γεγονός από μόνο του είναι εξόχως δηλωτικό της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τυνησία. Εξάλλου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επισκεφθεί την Τυνησία τον Νοέμβριο με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της Γαλλοφωνίας. Είχα την τιμή να συναντηθώ με τον πρόεδρο Σαγιέντ και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισα τον πρωτοποριακό ρόλο που διαδραματίζει η Τυνησία στην ευρύτερη περιοχή. Στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε ένα αυθεντικά δημοκρατικό και βιώσιμο σύστημα, εμείς είμαστε παρόντες για να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Έχετε πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η ασταθής κατάσταση στην άμεση γειτονιά σας και η πανδημία.
Η Ελλάδα είναι φίλη. Επιθυμούμε να σας στηρίξουμε στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Είμαστε μια χώρα με την οποία η Τυνησία δεν διατηρεί απλά και μόνον ιστορικούς ή πολιτιστικούς δεσμούς. Έχουμε κάτι περισσότερο από αυτά. Η ελληνική κοινότητα έχει παρουσία αιώνων στην Τυνησία και αντίθετα με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα στην σχέση μας με την Τυνησία. Μοναδικό συμφέρον μας είναι η δική σας σταθερότητα και ευημερία. Με αυτό το πνεύμα, σας στηρίζουμε και θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τις δυνάμεις της μετριοπάθειας στην Τυνησία. Η στήριξή μας προς την Τυνησία είναι απτή. Ήδη πριν από μερικές ημέρες αποστείλαμε πολλούς τόνους ιατρικού εξοπλισμού και σήμερα μεταφέραμε 100.000 εμβόλια για να βοηθήσουμε την Τυνησία να αντιμετωπίσει την πανδημία. Θα εξακολουθήσουμε να σας στηρίζουμε για όσο χρειαστεί.
Ήρθα εδώ για να στηρίξω τις προσπάθειες του Προέδρου στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής μετάβασης.
Δεν πρέπει να αφήσουμε την Τυνησία να οπισθοδρομήσει. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος και το προσυπογράφω ολόψυχα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθούν όσα ήδη έχουν αποκτηθεί και για τον λαό της Τυνησίας χρειάζεται μια λύση που θα προέρχεται από την Τυνησία. Ελπίζουμε επίσης ότι θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές οικονομικές, υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες του λαού της Τυνησίας».
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισήμανε την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τυνησία, δηλώνοντας τη σταθερή στήριξη της χώρας μας προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ αναφέρθηκε και στη θετική αντιμετώπιση από την πλευρά της βορειοαφρικανικής χώρας στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ:
«Η Τυνησία ήταν η πρώτη χώρα που συνήψε συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1995. Πρέπει να προσδώσουμε νέα δυναμική στις σχέσεις Ε.Ε.-Τυνησίας. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προωθεί μια ισχυρότερη εταιρική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τυνησίας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
Εκτιμούμε βαθύτατα την στήριξη της Τυνησίας προς την υποψηφιότητά μας, την υποψηφιότητα της Ελλάδας, να γίνει μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026. Και δράττομαι της ευκαιρίας να επαινέσω την μετριοπαθή και εποικοδομητική στάση που έχει επιδείξει η Τυνησία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».