Καθιερώνεται ο «ατομικός κουμπαράς» αποταμίευσης των εισφορών των εργαζομένων για τη δημιουργία αποθεματικού και την πληρωμή των μελλοντικών συντάξεων
NEWSROOM - 31/08/21
Το δρόμο για την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής έχει πάρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» όπως τιτλοφορείται θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου και αύριο 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι τροποποιήσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο βασίζονται στο σουηδικό μοντέλο και αφορούν στο επικουρικό, το οποίο θα ονομαστεί «Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης» και θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου του προσεχούς έτους.
Οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερου ελέγχου της επικουρικής τους σύνταξης μέσω της καθιέρωσης του «ατομικού κουμπαρά», στον οποίο θα αποταμιεύονται οι εισφορές των εργαζομένων δημιουργώντας ένα αποθεματικό με σκοπό την πληρωμή των μελλοντικών τους συντάξεων, οι οποίες θα υπολογίζονται με βάση το συνολικό ποσό εισφορών και αποδόσεων. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερες συντάξεις χωρίς να επηρεάζονται οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.
Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία επενδυτικά προφίλ, το «συντηρητικό», το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», ενώ θα παρέχεται δυνατότητα αλλαγής κάθε πέντε χρόνια.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων είναι ασφαλείς, καθώς το νέο σύστημα παρέχει διπλή δικλείδα ασφαλείας:
«Η πρώτη, που αφορά στους νέους ασφαλισμένους, είναι η εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά στις διεθνείς αγορές και δεν πάνε καλά οι επενδύσεις, κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό. Πάντως, το πιθανότερο είναι ότι η εγγύηση αυτή να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, αν ληφθεί υπόψη η θετική εμπειρία χωρών όπως η Σουηδία, όπου κεφαλαιοποιητικά ασφαλιστικά συστήματα λειτουργούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Η δεύτερη που αφορά στους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, έγκειται στη δέσμευση ότι από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση δεν θα επηρεαστεί ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος, θα υπάρχει μάλιστα ρητή εγγύηση στο νόμο επ' αυτού. Και τούτο διότι όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει, θα καλυφθεί χωρίς προβλήματα από τον προϋπολογισμό».
Όπως υποστηρίζουν μάλιστα πηγές του υπουργείου με τη μεταρρύθμιση αυτή η χώρα συντάσσεται με όσα ισχύουν εδώ και χρόνια στα ευρωπαϊκά κράτη και εκτιμούν ότι μέσω της επένδυσης των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων θα αυξηθεί το ύψος των συντάξεων.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS