Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών του Έλληνα ΥΠΕΞ με Ευρωπαίους αξιωματούχους
NEWSROOM - 23/07/21
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για τον συντονισμό των κοινών τους ενεργειών μετά τις εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Μεγαλονήσου, σε συνέχεια της επίσκεψης του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο νησί της Αφροδίτης, όπου είχε συνομιλίες για τα Βαρώσια και την τουρκική προκλητικότητα:
«Επικοινώνησα σήμερα με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Στενός συντονισμός αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο πλαίσιο διεργασιών σε ΟΗΕ, καθώς και Ε.Ε., σχετικά με παράνομες τουρκικές ενέργειες σε Βαρώσια» έγραψε ο κ. Δένδιας στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα επικοινωνία ανάμεσα στην ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Ισπανό πολιτικό για την επίσκεψή του στην Κύπρο και ανέλυσε τη θέση της χώρας μας σχετικά με τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες και τις εξαγγελίες της Τουρκίας.
Αθήνα και Λευκωσία στρέφουν το βλέμμα τους στα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συντονιστούν οι επόμενες κινήσεις τους στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα. Ένα από τα επόμενα βήματα που αναμένεται να ακολουθηθούν από την κυπριακή πλευρά δεν αποκλείεται να είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το παρασκήνιο του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται ιδιαιτέρως πλούσιο, καθώς στο νέο προσχέδιο της δήλωσης που κατατέθηκε από τη Βρετανία, καταδικάζονται οι παραβιάσεις στα Βαρώσια, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στους υπαίτιους, Τούρκους και Τουρκοκύπριους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν τρία τουλάχιστον μέλη, οι Ινδία, Κίνα και Ιρλανδία, «έσπασαν» τη σιωπηρή διαδικασία στην οποία είχε τεθεί το νέο σχέδιο κειμένου της δήλωσης για τα Βαρώσια, ενώ το ίδιο παράδειγμα δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Αίτημα τόσο της Λευκωσίας, όσο και των χωρών που έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία, αποτελεί πέρα από τη φράση «Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει βαθιά λύπη σε σχέση με μονομερείς δραστηριότητες οι οποίες είναι αντίθετες με τα προηγούμενα ψηφίσματα και ανακοινώσεις του», να προστεθεί και η λέξη «παραβίαση» αναφορικά με τα προηγούμενα ψηφίσματα του εκ των βασικών οργάνων του ΟΗΕ, που σκοπό του έχει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Με τις κυπριακές θέσεις συντάσσονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν, να χαρακτηρίζει απαράδεκτες, μονομερείς και ασύμβατες με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τις τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση της χώρας του για επανέναρξη των διαπραγματευτικών συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS