Σύμφωνος με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να είναι ο τρόπος επίλυσης του ζητήματος στην πολύπαθη Μεγαλόνησο ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
NEWSROOM - 19/07/21
Την πάγια ελληνική και ευρωπαϊκή θέση στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος επανέλαβε ο Νίκος Δένδιας. Με συνέντευξή του στη διεθνή αραβική εφημερίδα “Asharq Al Aswat” ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε για μία ακόμα φορά ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία σχετικά με την εκπεφρασμένη άποψή της για δημιουργία δύο κρατών στη Μεγαλόνησο, προτάσσοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη αυριανή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα για τον εορτασμό της επετείου της εισβολής του Αττίλα:
«Υπάρχει πρόταση δημιουργίας δύο κρατών από τη μεριά των Τούρκων, η οποία δεν αποτελεί λύση στο Κυπριακό. Η λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της Νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είμαι εγώ, ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ιδέα μιας “λύσης δύο κρατών”. Εάν η ρητορική στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν δεν έχει κανένα νόημα».
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για παρέκκλιση του ΝΑΤΟ από τις θεμελιώδεις Αρχές του, σχετικά με τη στάση του «Πόντιου Πιλάτου» με την τήρηση των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί σε ορισμένες περιπτώσεις :
«Θα ήθελα το ΝΑΤΟ να μην ξεχνά ότι πέρα από Συμμαχία, δεν είναι απλά και μόνο μια Συμμαχία χωρών, είναι μια Συμμαχία θεμελιωμένη σε συγκεκριμένες αξίες. Και αυτό υποχρεώνει το ΝΑΤΟ, όταν ένα μέλος του σφάλλει, να το δηλώνει ξεκάθαρα. Δεν το έχει πράξει έως τώρα. Το ΝΑΤΟ είναι Συμμαχία αξιών και οφείλω να πω ότι προχωρούμε σε μια πλήρη αναθεώρηση του μέλλοντος του ΝΑΤΟ: στην πολιτική του ΝΑΤΟ για το 2030. Θα ήταν ενδιαφέρον να δει κανείς πώς περιγράφεται αυτό το στοιχείο των αξιών στο συγκεκριμένο έγγραφο πολιτικής».
Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στην πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας της χώρας μας με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Ο κ. Δένδιας επισήμανε την ιστορική σχέση που συνδέει τις δύο πλευρές, ενώ τόνισε την επιθυμία του να εγκαταλείψει η Τουρκία τις νέοοθομανικές φιλοδοξίες και να αποτελέσει μέλος της συνεννόησης:
«Η δημιουργία μιας θεσμοθετημένης σχέσης με τον Αραβικό Σύνδεσμο ήταν εξαιρετικής σημασίας για εμάς. Τη θεωρούμε ως ένα βήμα προς την επίτευξη στενότερης συνεννόησης με τις περισσότερες αραβικές χώρες, ιδίως, με τις αραβικές χώρες που συμμερίζονται τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε τη διεθνή τάξη, δηλαδή να βασίζεται σε κανόνες. θα θέλαμε ο Αραβικός Σύνδεσμος και τα αραβικά έθνη να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα πράγματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή, αλλά και τα όνειρά μας, τις προσδοκίες μας, τις φιλοδοξίες μας για την περιοχή. Υπουργοί Εξωτερικών από κάποιες αραβικές χώρες μου έδωσαν ακλόνητες αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει τα αραβικά έθνη αλλά και για τα όνειρα που έχει. Κάποιου είδους νεοοθωμανική φιλοδοξία, καθώς πιστεύει ότι αυτό το χαλιφάτο θα μπορούσε να ξαναγεννηθεί. Πιστεύουμε δε ότι στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με το οποίο οι περισσότερες χώρες με τις οποίες έχουμε στενές σχέσεις έχουν συνταχθεί, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Θα θέλαμε η Τουρκία να γίνει μέρος αυτής της συνεννόησης, αλλά δυστυχώς φοβάμαι ότι χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη για να επιτευχθεί».
Ο 61 ετών δικηγόρος στο επάγγελμα Κερκυραίος πολιτικός, ο οποίος έχει στα χέρια του το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2019, υπογράμμισε επίσης τα κοινά οικονομικά συμφέροντα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τονίζοντας τη θεμελιώδη σημασία που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή η σταθερότητα στη βορειοανατολική αφρικανική χώρα και εξήγησε το λόγο για τον οποίο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εγκατέστησαν συστοιχία πυραύλων στη Σαουδική Αραβία:
«Δώσαμε όπλα στη Σαουδική Αραβία για να αμυνθεί ενάντια σε ανώνυμους εχθρούς και όχι για να επιτεθεί η ίδια σε άλλους. Η Ελλάδα διατηρεί ακόμη άριστη στρατηγική σχέση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Κουβέιτ, την Ιορδανία, το Ιράκ, ενώ επιθυμεί να εντάξει σε αυτό το πλαίσιο την Ινδία».
Καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας, αφού έκανε ειδική μνεία στην αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρθηκε στην ανάγκη της αμερικανικής παρουσίας στα νερά του Αιγαίου και στην ευρύτερη περιοχή:
«Οι ελληνοαμερικανινές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους διαχρονικά και τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί πάντα έκαναν τις ορθές δηλώσεις, όταν εκδηλώνεται ελληνοτουρκική κρίση. Οι Η.Π.Α. είναι μια εξαιρετικά θετική δύναμη στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στο Αιγαίο και στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θα ήμουν ευτυχής αν υπήρχε εντονότερη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, εντονότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή».
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS