Τι είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για τα μέτρα που λαμβάνονται στις πύλες εισόδου της χώρας για τη μετάλλαξη «Δέλτα»
NEWSROOΜ - 05/07/21
Τον σχεδιασμό που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή για παρεμβάσεις με εστιασμένα, αλλά όχι οριζόντια, μέτρα όπου κρίνεται απαραίτητο επανέλαβε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής του ΟΡΕΝ «Ώρα Ελλάδας» με τον Άκη Παυλόπουλο, αναφέρθηκε επίσης στη χρήση της προστατευτικής μάσκας και στα μέτρα που λαμβάνονται για τη μετάλλαξη «Δέλτα»:
«Έχουμε να κάνουμε με την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και με την προστασία της οικονομίας. Όταν το 60% και πλέον, του πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο και είναι θωρακισμένο, θα ήταν αδιανόητο πολιτικά, δικαιοπολιτικά, συνταγματικά, οικονομικά και δημοσιονομικά, να επιμένουμε σε οριζόντια κλεισίματα. Οι παρεμβάσεις προφανώς θα υπάρχουν αλλά πολύ εστιασμένα, εκεί όπου υπάρχει ο ιός, για να καταπνίγεται. Οριζόντια μέτρα δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξαναληφθούν.
Κανείς δεν έχει πει να βγάλουμε τις μάσκες, οι μάσκες έχουν αφαιρεθεί με εισήγηση της επιτροπής δημόσιας υγείας στους εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνάθροιση σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους με συνάθροιση, η εισήγηση και η πολιτική είναι ότι οι μάσκες συνεχίζουν να φοριούνται, αυτό είναι βασικό μέτρο δημόσιας υγείας το οποίο εξακολουθεί να ισχύει.
Προφανώς η μετάλλαξη Δέλτα μας απασχολεί, προφανώς κάποια στιγμή θα επικρατήσει και στην Ελλάδα, όπως έχει επικρατήσει και σε άλλες χώρες. Την παρακολουθούμε πολύ στενά, κάνουμε πολύ τακτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου. Μάλιστα, από χώρες όπου υπάρχει αυξημένη επέκταση του στελέχους αυτού του ιού, τεστάρονται όλοι οι πολίτες, για παράδειγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Πορτογαλία. 'Αρα, έχουμε πλήρη έλεγχο και πολύ χαμηλά έως μηδενικά κρούσματα στις πύλες εισόδου με μετάλλαξη «Δέλτα». Με δεδομένο όμως ότι είναι μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη, χρειάζεται διπλή προσοχή από αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι. Όσοι είναι εμβολιασμένοι, είναι προστατευμένοι».
Ο 45χρονος πολιτικός, ο οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμένου, καθώς και Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων απηύθυνε έκκληση στους νέους συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στο σχέδιο «Ελευθερία» στο χτίσιμο του περιβόητου και πολυπόθητου τείχους ανοσίας και εξήγησε υπό ποια προϋπόθεση αναμένεται να προσεγγίσει η χώρα στο 75% εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμό :
«Έχουμε εισαγάγει από την περασμένη εβδομάδα μια γκάμα πολιτικών που έχουν να κάνουν με κίνητρα, κυρίως μια επιβράβευση στις νεότερες ηλικίες, οι οποίες δεν αισθάνονται ότι έχουν κατεπείγουσα ανάγκη να εμβολιαστούν. Και αυτό είναι εύλογο διότι γνωρίζουν ότι οι νεότεροι κινδυνεύουν και νοσούν λιγότερο βαριά. Επίσης θεωρούν ότι οι γονείς τους ή οι ηλικιωμένοι συγγενείς τους έχουν εμβολιαστεί, άρα λένε, "και να νοσήσω δεν υπάρχει πρόβλημα". Υπάρχει όμως πρόβλημα ως προς τη γενική ανοσία, δηλαδή μεταφέρουν ενδεχομένως τη μετάλλαξη Δέλτα. Συνεπώς, είναι σημαντικό οι νεότερες ηλικίες και να εμβολιαστούν αλλά και να κάνουν τα τεστ. Οι νέοι άνθρωποι από 18 έως 30 ετών δικαιούνται να πάνε σήμερα στο φαρμακείο και να πάρουν τέσσερα αυτοδιαγνωστικά τεστ για το μήνα Ιούλιο. Να μπορούν να διασκεδάζουν, να πηγαίνουν στις διακοπές τους αλλά ταυτόχρονα να τεστάρονται
Αν έχουμε αυτό το ρυθμό νέων ραντεβού μέσα στον Ιούλιο, θα εμβολιάσουμε περίπου 600.000 - 700.000 ακόμη, και τον Αύγουστο άλλους τόσους. Έτσι θα φθάσουμε σε ένα ποσοστό ανοσίας του ενήλικου πληθυσμού κοντά στο 75% και το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο. Είναι ουσιαστικά αυτό το οποίο θα θέλαμε».
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS