Της Αγγελικής Ισχνοπούλου
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται και προγραμματίζουν να ξεκινήσουν μία νέα επιχείρηση -για όσους είχαν ήδη πριν κάποια- ή για πρώτη φορά να ρισκάρουν στη δημιουργία της επιχείρησής τους. Αν το στήσιμο μίας επιχείρησης σε όποια φάση της ζωής κι αν υπήρχε θεωρούνταν “ρίσκο”, τώρα είναι σίγουρα περισσότερο. Αυτό διαπιστώνεται εύκολα, απλώς και μόνο ρίχνοντας μια ματιά στην αγορά τη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε λόγω του ιού, που έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας.
Η “ανακατοσούρα” που περάσαμε και περνάμε ακόμα, μας εκπαιδεύει για κάποια πράγματα, που υπό άλλες συνθήκες ίσως δεν θα βλέπαμε. Ανέκαθεν, η δημιουργία μίας επιχείρησης αποτελούσε ένα σημαντικό ρίσκο ως προς το κέρδος ή τη ζημία που θα επιφέρει. Κανένας δεν θέλει να συνηδειτοποιήσει ότι το κεφάλαιό του έπεσε στο κενό.. Σκοπός και στόχος είναι πάντοτε το κέρδος. Έτσι λοιπόν, εάν μία επιχείρηση λάβει έναρξη εν μέσω κορονοϊού, μετά από πολύ περισσότερη μελέτη από πριν (αγορά εργασίας, ανταγωνισμός, νέες προοπτικές λόγω πανδημίας, αγαθά/υπηρεσίες κλπ), στατιστικά θα ενέχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και κέρδους, απ'ότι μία επιχείρηση που πρόχειρα ξεκίνησε, λειτούργησε και πορεύεται. Τα σχέδιά μας δεν πρέπει να παύουν ποτέ, αλλά υπό έναν όρο. Η μελέτη είναι απαραίτητη πριν από κάθε μας βήμα, πόσο μάλλον πριν απ'την επένδυση ενός σημαντικού κεφαλαίου μας !
Κανένας κορονοϊός και καμία πανδημία/ επιδημία ή όπως ο καθένας θέλει να την ονομάσει, δεν πρέπει να μας σταματάει ως προς τη συνέχεια των ονείρων μας ή των σχεδίων μας. Όμως υπό τις προϋποθέσεις της μελέτης, της υπομονής για την κατάλληλη στιγμή, αλλά και τη διατήρηση της ομαλής και αποδοτικής λειτουργίας της επιχείρησης. Δεν πρέπει να ξεχνιούνται φυσικά σημαντικές βοηθητικές λειτουργίες, όπως οι δημόσιες σχέσεις και η διαφήμιση. Όλα παίζουν το ρόλο τους σε μία επιτυχημένη πορεία μιας οικονομικής μονάδας. Ο Guy Kawasaki είχε πει χαρακτηριστικά “ Διαφήμιση είναι όταν λες στους άλλους πόσο σπουδαίος είσαι. Δημόσιες σχέσεις είναι όταν κάποιος άλλος λέει πόσο σπουδαίος είσαι.” Όλα λειτουργούν υπέρ μας. Ακόμα και με κορονοϊό, μία επιχείρηση μπορεί να επιφέρει σημαντικά κέρδη. Σκεφτείτε ότι ζούμε σε μία εποχή που όλα εξαρτώνται απ'το ιντερνετ. Επομένως, κάτι το οποίο μπορεί να σταθεί μέσα από εκεί, αλλά και έχοντας φυσικά μία πρωτοπόρα ιδέα, το κέρδος είναι μονόδορομος.
Παρ'όλα αυτά, χωρίς να τα “ζαχαρώνουμε” όλα, περνάμε απ'ότι φαίνεται μία περίοδο αλλαγής της εποχής που ζούσαμε πριν, το οποίο δεν θα πρέπει να μας τρομάζει, ούτε και να μας καθηλώνει. Θα αγκαλιάσουμε οτιδήποτε φανεί ελπιδοφόρο, χρήσιμο, καλοπροαίρετο στη ζωή μας και θα αποκλείουμε ό,τι μας χαλάει συναισθηματικά, ό,τι μας μηδενίζει, ό,τι μας καταστρέφει. Καλούμαστε να φιλτράρουμε ξανά και ξανά τα δεδομένα μας, είτε πρόκειται για το άνοιγμα της επιχείρησής μας, είτε για τη συνέχεια της ζωής μας. Εμείς είμαστε εκείνοι που κινητοποιούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Χωρίς απελπισία κι απόγνωση και άσχημα συναισθήματα, θα ορίσουμε νέους στόχους που ξέρουμε ότι θα αγαπήσουμε και θα τα φέρουμε εις πέρας με όλη μας την καλή διάθεση και το μεράκι. Και τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει αποτυχία.