Το σκεπτικό πίσω από την αναβάθμιση
Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα στην κατηγορία ΒΒΒ, διατηρώντας σταθερό το outlook ανακοίνωσε η Standard & Poor’s, με τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη να κάνει λόγο για δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών και της εμπιστοσύνης των πολιτών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη να σχολιάζει ότι η απόφαση αποτελεί απάντηση στην καταστροφολογία.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς υποδηλώνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς στις προοπτικές της χώρας. Η αναβάθμιση αυτή έχει σειρά οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων, τις οποίες αξίζει να αναλύσουμε.
Το σκεπτικό πίσω από την αναβάθμιση
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την Ελλάδα βασιζόμενος σε δύο κύρια σημεία. Το πρώτο αφορά την οικονομική ανάπτυξη και δημοσιονομική σταθερότητα. Η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιόλογη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την περίοδο της κρίσης χρέους. Η θετική πορεία της ανάπτυξης, η δημοσιονομική πειθαρχία και η συνεχιζόμενη πρόοδος στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες για την αναβάθμιση. Το δεύτερο αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους. Η ελάφρυνση του χρέους μέσω των προγραμμάτων βοήθειας και η συνεχιζόμενη βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων ενίσχυσαν τη θέση της χώρας. Η ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται το χρέος και να προχωρά σε βιώσιμες μεταρρυθμίσεις αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την εμπιστοσύνη των αγορών.
Ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία
Καλύτερο κόστος δανεισμού
Η αναβάθμιση σηματοδοτεί χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το ελληνικό κράτος. Τα ελληνικά ομόλογα θα θεωρούνται πλέον λιγότερο ριψοκίνδυνα για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να μειώνονται και η Ελλάδα να αποκτά καλύτερες συνθήκες για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της. Το κράτος θα μπορέσει να δανειστεί με πιο ευνοϊκούς όρους στις αγορές κεφαλαίου, κάτι που βοηθά στην ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
Ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης
Η αναβάθμιση ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων (FDI). Η ενίσχυση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πιο «επαρκής» οικονομικά και πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε μακροπρόθεσμα σχέδια, όπως είναι η ανάπτυξη υποδομών και η συμμετοχή σε επιχειρηματικά projects.
Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία
Η αναβάθμιση αποτελεί και σήμα προς τους Έλληνες πολίτες και επιχειρηματίες ότι η οικονομία προχωρά σε θετική κατεύθυνση. Μπορεί να ενισχύσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και να κινητοποιήσει τις εγχώριες επιχειρήσεις να επενδύσουν και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Αντίστοιχα, θα μπορούσε να προσελκύσει νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.
Ανάγκη για σταθερή πορεία και νέες μεταρρυθμίσεις
Αν και η αναβάθμιση από τον S&P αποτελεί θετικό μήνυμα για την Ελλάδα, αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα της χώρας έχουν εξαλειφθεί. Υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως:
-
Η διαρθρωτική ανεργία και η ανάγκη για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
-
Η οικονομική ανισότητα που παραμένει σε πολλές περιοχές.
-
Η συνεχιζόμενη ανάγκη για εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και της δημόσιας διοίκησης.
Η διαρκής αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί συνεχιζόμενη και στοχευμένη πολιτική δράση, με στόχο τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής και βιώσιμης οικονομίας. Ειδικά σε μια περίοδο που η διεθνής οικονομία παραμένει αβέβαιη λόγω των παγκόσμιων προκλήσεων, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνεται στην ενίσχυση των θεσμών της και την εφαρμογή πολιτικών που ενδυναμώνουν την οικονομική της βάση.