∆εν υπάρχει δηµοσιονοµικός χώρος για 13ο µισθό, σημειώνει με έμφαση ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος
Η φθορά που έχει επιφέρει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η υπόθεση των Τεμπών προκαλεί αρκετές σκέψεις στο Μαξίμου αναφορικά με τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου το προσεχές διάστημα. Ένα από τα ''δέλεαρ'' που ο πρωθυπουργός φαίνεται πως επεξεργάζεται με στόχο να ''γλυκάνει'' την μεσαία τάξη, είναι η επιστροφή του 13ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους. Ένα χρηματικό ποσό που ο δημόσιος τομέας το στερείται από το 2010 και έπειτα.
Παρ' όλα αυτά η εν λόγω φημολογία μοιάζει να βρίσκει πλήρως αντίθετο τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα σπεύδει να τοποθετηθεί επί του θέματος, χαρακτηρίζοντας ανέφικτη και δημοσιονομικά επικίνδυνη μία τέτοια κίνηση,
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος σε συνοµιλία του µε την «Κυριακάτικη Απογευµατινή» διαµηνύει µε κατηγορηµατικό τρόπο πως «δεν υπάρχει δηµοσιονοµικός χώρος». Και συµπληρώνει πως «αν συµβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξει παραβίαση της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας». Υπολογίζει, δε, πως αυτό το µέτρο θα έχει κόστος για την ελληνική οικονοµία κοντά στα 8 δισ. ευρώ, που είναι περίπου το 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα υπογραµµίζει µε νόηµα πως µια τέτοια εξέλιξη θα σηµαίνει αύξηση κατά 17% του µισθού των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που δεν αιτιολογείται όχι µόνο από οικονοµικής άποψης, αλλά και από την αποδοτικότητα των υπηρεσιών του ∆ηµοσίου.
Κατά την εκτίµηση του κ. Στουρνάρα, τυχόν επαναφορά του 13ου µισθού θα δηµιουργήσει υπερθέρµανση της οικονοµίας, µεγάλη αύξηση του πληθωρισµού, ενώ θα χτυπηθεί και η ανταγωνιστικότητα. Στο ερώτηµα αν στο θέµα αυτό υπάρχει διάσταση απόψεων µε το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι σαφής. Ξεκαθαρίζει πως είχε απόλυτη συναντίληψη µε τον τέως υπουργό Οικονοµικών Κωστή Χατζηδάκη, ενώ αναφέρει πως κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην πρώτη συνάντηση που είχε µε τον νέο «τσάρο της οικονοµίας», Κυριάκο Πιερρακάκη. Σε κάθε περίπτωση, µέσω της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» ξεκαθαρίζει πως «έχει θεσµική µνήµη» και πως «εκ της θέσεώς του έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τη δηµοσιονοµική σταθερότητα».
Σύµφωνα µε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι επενδύσεις, στοχευµένες κοινωνικές πολιτικές και ενίσχυση των υποδοµών. «Κανένα από τα προαναφερθέντα στοιχεία δεν διασφαλίζεται µε την επαναφορά του 13ου µισθού», συµπληρώνει προκειµένου να αιτιολογήσει τη θέση του. Επιµένει πως η µεγαλύτερη ανάγκη της ελληνικής οικονοµίας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η οποία, κατά τον κ. Στουρνάρα, θα προκύψει από τη λήψη µέτρων, όπως η µείωση των άµεσων φόρων, η µείωση των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση κ.λπ.