Λίγο πριν την ομιλία Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, ο Περιφερειακός Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, και συντονιστής του γραφείου DHW Αθηνών, Παύλος Τελίδης, μιλά αποκλειστικά στο TomorrowNews για τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας, τη συνεισφορά του τουρισμού στην εθνική οικονομία ενώ αξιολογεί τις επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της φετινής ΔΕΘ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζεται να παρουσιάσει μία σειρά από παροχές στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ποια η γνώμη σας για τα εν λόγω μέτρα και κατά πόσο θεωρείτε πως θα συμβάλουν στην ελάφρυνση των συμπολιτών μας;
Στη κοινωνία υπάρχει εδώ και περίπου 2,5 χρόνια ένα μεγάλο πρόβλημα και αυτό δεν είναι άλλο από την ακρίβεια. Πληροφορούμαστε πως ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να προχωρήσει σε μία σειρά από ανακουφιστικά μέτρα για τους συμπολίτες μας. Και αυτό φυσικά από μόνο του είναι ικανοποιητικό και θετικό. Ωστόσο καλό θα ήταν πλέον σε αντίστοιχα ζητήματα όπως η ακρίβεια, η πολιτεία να παρεμβαίνει δραστικά, δίχως ''μπαλώματα''. Αυτό που ωστόσο μεταξύ άλλων με χαροποιεί είναι το γεγονός πως αναμένονται εξαγγελίες που θα αφορούν την οικογένεια και την στήριξη της, μιας και είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίες οι παρεμβάσεις εκείνες που θα λειτουργήσουν ως ''φάρμακο'' απέναντι στην υπογεννητικότητα, ως συνέχεια των δράσεων της αρμόδιας Υπουργού.
Ενόψει της προσεχούς ΔΕΘ, γνωρίζουμε πως ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος θα έχει ενεργή παρουσία. Θέλετε να μας περιγράψετε ποιες δράσεις θα αναλάβει;
Εφόσον στην φετινή ΔΕΘ η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα είναι φυσικό και ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW να συμμετέχει στην όλη διαδικασία παρουσίασης της Γερμανίας και της κατάστασης των ελληνογερμανικών σχέσεων. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι η Γερμανία βρίσκεται εδώ και χρόνια είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη θέση των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Ελλάδος. Όσον αφορά τώρα τις σχέσεις μεταξύ των λαών και την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων να υπογραμμίσω την ύπαρξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ) που έχει έδρα του την Θεσσαλονίκη και συγχρηματοδοτείται από τα δύο κράτη. Υπάρχει επίσης και η Ελληνογερμανική Συνέλευση, μία εξαιρετική πρωτοβουλία ανάπτυξης συεργασιών μεταξύ δήμων και περιφερειών προς όφελος πάντοτε της ελλαδικής περιφέρειας, του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας. Και στους δύο αυτούς φορείς συμμετέχει ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και στηρίζει ενεργά τις δραστηριότητές τους. Έπισης, ο Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW Φαίδων Κοτσαμπόπουλος θα συμμετέχει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο του ΥΠΕΞ στην ΔΕΘ, σε εκδήλωση με θέμα "Επιχειρηματικότητα και Διασπορά: το παράδειγμα των ελληνογερμανικών επιχειρήσεων και δυνατές συνέργειες". Εκεί θα παρουσιασθούν στοιχεία του ομογενειακού επιχειρηματικού δυναμικού και οι δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα και επιχειρηματικών συνεργειών για το καλό του τόπου.
Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Ποιους τομείς βλέπετε να επικρατούν στην συνεργασία των δύο χωρών;
Πράγματι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τα σωστά βήματα, όπως ακριβώς δηλαδή έπρεπε. Άλλωστε η χώρα μας, μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από τις στενές και καλές της σχέσεις με την Γερμανία. Σε ότι αφορά τους τομείς συνεργασίας, θεωρώ πως η ενέργεια, η αναγεννητική γεωργία και τα τρόφιμα, είναι τρεις τομείς που μπορούν να φέρουν Αθήνα και Βερολίνο ακόμα πιο κοντά. Στην ίδια εξίσωση θα μου επιτρέψετε να τοποθετήσω και τον εναλλακτικό πράσινο τουρισμό, καθώς θεωρώ πως εκεί η χώρα μας έχει ακόμα πολλά βήματα να διανύσει.
Στο ζήτημα που αφορά την ενέργεια ποιες βλέπετε να είναι οι προτεραιότητες;
Θίγετε ένα μείζον ζήτημα καθώς από το 2022, δηλαδή από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, ολόκληρη η Ευρώπη ταλανίζεται με το πρόβλημα της ενέργειας. Θεωρώ πως πρωτίστως απαιτείται εκσυγχρονισμός και επέκταση δικτύων μεταφοράς σε 100% Smart Grids. Ακολούθως άκρως σημαντική είναι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και η γενναία μείωση της αέργου ενέργειας.
Η φετινή τουριστική σεζόν είχε αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με το παρελθόν, την ώρα που κλάδος μετατρέπεται χρόνο με το χρόνο σε ακόμα πιο αναγκαία ''ένεση'' για τον προϋπολογισμό της χώρας. Ποια η γνώμη σας τόσο για την φετινή τουριστική σεζόν, όσο και για το φαινόμενο του υπερτουρισμού που παρατηρήθηκε φέτος σε ορισμένα νησιά της χώρας;
Αναμφίβολα ο τουρισμός αποτελεί το ''βαρύ'' χαρτί της οικονομίας μας. Το δείχνουν οι ίδιοι αριθμοί. Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι είναι ελαφρώς ριψοκίνδυνο στο σύνολο της η οικονομία να ''κρέμεται'' από την κλωστή του τουρισμού. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πανδημία, η οποία σε μεγάλο βαθμό ''εξέθεσε'' τα κράτη εκείνα που βασίζονταν κατ' αποκλειστικότητα στον τουριστικό κλάδο για την δυναμική της οικονομίας τους. Πέραν τούτου πάντως, είναι αρκετά ευχάριστο πως πλέον τα στοιχεία δείχνουν πως η χώρα μας έχει σε μεγάλο βαθμό διευρύνει την τουριστική της σεζόν, δίχως να αποτελεί δημοφιλή προορισμό για μονάχα 3-4 μήνες το χρόνο. Σε ότι αφορά τις ιδιαιτερότητες που αναφέρεστε, σίγουρα βλέπουμε πως κάποιοι υπερδημοφιλείς προορισμοί πλέον δεν είχαν την ίδια απήχηση, ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους διαμονής. Αυτό ίσως πρέπει να αποτελέσει ένα ''μάθημα'' για τους ανθρώπους του τουρισμού για τις επόμενες χρονιές που έρχονται. Τέλος για το ζήτημα του υπερτουρισμού, η πολιτεία καλείται ήδη να σκεφτεί λύσεις για την τουριστική σεζόν του 2025 και να χρησιμοποιήσει τα όποια εργαλεία μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέχει. Πάντως πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας, καθώς βλέπουμε και άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως η Βαρκελώνη, να αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.