Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών επηρεάζει φορολογικές δηλώσεις, ελέγχους και προσδιορισμό φόρου
Κείμενο: ot.gr / Μαρία Βουργάνα
Καθιέρωση ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, κυρίως εποχικές, οι οποίες πληρώνουν μια δόση ΦΠΑ και στη συνέχεια εξαφανίζονται, αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, κατάργηση προσκόμισης βιβλίων για έλεγχο από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία αλλά και οριοθέτηση του χρόνου διάρκειας των φορολογικών ελέγχων, φέρνει μεταξύ άλλων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που παρουσίασαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Ειδικότερα οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:
1. Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Αυτοματοποιείται η σύνταξη και υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Φέτος το μέτρο αφορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι φορολογούμενοι θα τα εισοδήματά τους προσυμπληρωμένα και το αποτέλεσμα του φόρου και εάν δεν υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωση θα το κάνει η ΑΑΔΕ. Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα έχουν και το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
2. Προσκόμιση στοιχείων από φορολογούμενους. Αυξάνεται ο χρόνος προσκόμισης στοιχείων από 5 ημέρες σε 10 ημέρες.
3. Τέλος η υποχρέωση προσκόμισης βιβλίων από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία. Όλα τα δεδομένα των βιβλίων αποτυπώνονται στα myDATA. Το μέτρο δεν αφορά τα παραστατικά.
4. Αποκλειστικά με ψηφιακό/ηλεκτρονικό τρόπο η επικοινωνία της ΑΑΔΕ με τους πολίτες. Φορολογική ενημερότητα. Σήμερα οι οφειλές σε τρίτους καθυστερεί τη διαδικασία. Σχεδόν έτοιμοι με ψηφιακή διαλειτουργικότητα. Μπαίνει στο νόμο οι πληροφορίες να παρέχονται με διαλειτουργικότητα.
5. Χρονικό πλαίσιο ελέγχων. Ο έλεγχος θα πρέπει να διαρκεί 1 έτος από την έκδοση της εντολής και εάν δεν έχει ολοκληρωθεί θα δίνεται παράταση 6 μηνών ενώ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διάρκεια του ελέγχου θα παρατείνεται για ακόμα 6 μήνες.
6. Είδος ελέγχου – νέα στοιχεία. Και ο μερικός και ο πλήρης έλεγχος είναι οριστικοί. Αν ελεχθεί κάτι δεν μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να επανέλθει και ανοίξει ξανά την υπόθεση.
7. Νέο είδος προσδιορισμού φόρου. Σήμερα υπάρχει ο προληπτικός προσδιορισμός φόρου. Διευρύνεται η κατηγορία και θεσπίζεται ο ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου με στόχο τη σύλληψη φορολογητέας ύλης πριν λήξει η περίοδος. Το μέτρο εφαρμόζεται για επιχειρήσεις υψηλής επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Εχει παρατηρηθεί ότι εποχικές επιχειρήσεις υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ πληρώνουν μια φορά το φόρο και μετά εξαφανίζονται.
8. Χρόνος παραγραφής. Ο χρόνος παραγραφής θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στο φορολογούμενο και όχι από την έκδοσή της.
9. Ψηφιακή τήρηση αρχείου της ΑΑΔΕ
Όλες οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και οι αλλαγές στην Golden Visa που δίνουν από τη μια προτεραιότητα στις στεγαστικές ανάγκες των νοικοκυριών και από την άλλη επιτρέπουν να συνεχιστούν οι επενδύσεις με νέους πιο ισορροπημένους όρους. Η παρουσίαση έγινε από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική, Χάρη Θεοχάρη, τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, Γιώργο Χριστόπουλο, την Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής, Μαίρη Ψύλλα και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας υπηρετεί τους στόχους για διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από την ΑΑΔΕ. Διαδικασίες που έως σήμερα γίνονταν με ανταλλαγή εγγράφων με αποτέλεσμα να καθυστερούν ή, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η έκδοση φορολογικής ενημερότητας, να αδικείται ο πολίτης, θα γίνονται στο εξής ψηφιακά, γρήγορα και με ασφάλεια. Επιπλέον, δημιουργούμε το πλαίσιο ώστε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον τα εισοδήματά τους είναι εκ των προτέρων γνωστά στις φορολογικές αρχές.
Παράλληλα, προχωρούμε σε μια ισορροπημένη ρύθμιση για τη Golden Visa, που λαμβάνει υπόψη πρωτίστως τις στεγαστικές ανάγκες των νοικοκυριών, χωρίς να ξεχνούμε ωστόσο την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα. Εισάγουμε κίνητρα για μετατροπή κτιρίων σε κατοικίες, λαμβάνουμε μέριμνα για τη διάσωση διατηρητέων κτιρίων που αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θέτουμε ρητή απαγόρευση διάθεσης των ακινήτων της Golden Visa σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται στη συνολική στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης η οποία αποσκοπεί, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στην εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης για όλους τους πολίτες λαμβάνοντας υπόψιν ωστόσο και την ανάγκη να συνεχιστούν οι επενδύσεις με πιο ισορροπημένους όρους».
O Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρούμε αποφασιστικά σε μια ριζική αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Τολμώ να πω ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί μία από τις πιο σημαντικές τομές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού στην Ελλάδα. Με μέτρα όπως η καθιέρωση των αυτόματων, προσυμπληρωμένων δηλώσεων, απαλλάσσουμε περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους από τη διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης. Αντιστοίχως, αποφορτίζουμε δραστικά τις ΔΟΥ και το ελληνικό δημόσιο, ενώ με τον ίδιο στόχο καταργούμε επίσης την υποχρέωση προσκόμισης βιβλίων στην εφορία για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις. Θέτουμε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους, ώστε να μην υπάρχουν χρονίζουσες εκκρεμότητες που επιβαρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους. Γενικότερα, το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας συνιστά ένα ποιοτικό άλμα προς την ψηφιοποίηση του κράτους και την ουσιαστική πάταξη της γραφειοκρατίας. Ένα νομοσχέδιο που αποδεικνύει την βούληση της Κυβέρνησης να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα κάθε Έλληνα πολίτη, ιδιαίτερα στις συναλλαγές του με τις οικονομικές και φορολογικές υπηρεσίες».
O Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Αξιοποιώντας τη δεκαετή εμπειρία εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εισηγούμαστε μια σειρά από βελτιώσεις, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και του επαγγελματισμού των υπηρεσιών μας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματός και, ταυτόχρονα, την ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης μας με τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. Η ψηφιακή επικοινωνία με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η ενίσχυση των διαλειτουργικοτήτων με τους λοιπούς δημόσιους φορείς, οι νέοι κανόνες για τα είδη και το χρόνο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων, αποτελούν πολύ σημαντικά βήματα στην επίτευξη των στόχων μας».
Η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής, Μαίρη Ψύλλα, ανέφερε: «Με το νομοθέτημα θεωρούμε ότι επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός και η προσαρμογή του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας σε μια Φορολογική Διοίκηση για την οποία η αυτοματοποίησή των διαδικασιών, η απλοποίησή τους, η ψηφιοποίηση και η διαφάνεια αποτελούν θεμέλιο λειτουργίας της. Με τις θεσπιζόμενες διατάξεις, η Φορολογική Διοίκηση επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τον φορολογούμενο – ταχύτερα και αποδοτικότερα. Χρησιμοποιεί ασφαλείς ψηφιακές εφαρμογές στο πλαίσιο ευρύτερης διαλειτουργικότητας του Δημόσιου Τομέα. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του φορολογούμενου. Παράλληλα, η Διοίκηση καθορίζει είδη ελέγχου και προσδιορισμού του φόρου, χρονικά όρια για τη διενέργεια των ελέγχων αυτών και εξειδικεύει το χρονικό διάστημα της παραγραφής με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται ο φορολογούμενος και διασφαλίζονται πληρέστερα τα συμφέροντα του Δημοσίου».