Ολοένα και περισσότερο ακούω και βλέπω γύρω μου φίλους και γνωστούς εκτός Ελλάδος να εξάρουν τα άλματα της χώρας μας προς το μέλλον.
Του Άγη Βερούτη
Αμερικανός φίλος από τις δυο δεκαετίες που έζησα στις ΗΠΑ, καθηγητής πλέον σε μεγάλο αμερικανικό πανεπιστήμιο, μου έγραψε τις προάλλες ότι είδε με θαυμασμό πως 60% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές!
Πραγματικά με μια εύκολη αναζήτηση βρήκα πως ισχύει, και μάλιστα όπως μου ανέφερε με τον αναμενόμενο ρυθμό αύξησης των ΑΠΕ η Ελλάδα ίσως μπορεί να παράγει 100% του ηλεκτρισμού της από ΑΠΕ σε λιγότερο από μια πενταετία.
Όπως μου είπε ένας άλλος γνωστός μου, μεγάλο στέλεχος σε διεθνή συμβουλευτική εταιρεία στη βόρεια Ευρώπη, η Ελλάδα δείχνει πως μπορεί να είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που θα διεκδικήσουν την πρωτοκαθεδρία στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στις εύλογες αντιρρήσεις μου για τον Κοινωνικό και Οικονομικό πυλώνα του τρίποδου Sustainability (Environment - Social - Economic) μου αντέτεινε την πραγματικά δωρεάν Υγεία της Ελλάδας για όλους, η οποία σε συνέργεια με τη δωρεάν δημόσια παιδεία (με τα όποια φροντιστήρια προσέθεσα) κάνει σχεδόν ανεκτά τα χαμηλά εισοδήματα αφού αν αρρωστήσει κάποιος μπορεί να γίνει καλά χωρίς να καταστραφεί οικονομικά και να ξεκινήσει την εργασιακή ζωή του χωρίς το βάσανο υπέρογκων φοιτητικών δανείων.
Στις αιτιάσεις μου για την πραγματικά εχθρική προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, φορολογική και κανονιστική νομοθεσία, με διαβεβαίωσε ότι αν αποφασιστεί είναι θέμα λίγων μηνών να διορθωθεί, ενώ κάποια οικονομία με δημοσιοϋπαλληλική κουλτούρα όπως οι μεγάλες της βόρειας Ευρώπης μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να αλλάξουν ρότα.
Άλλη φίλη καθηγήτρια στην Ελλάδα με διεθνή βραβεία και πανεπιστημιακό εργαστήριο που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη στις εφαρμογές που δημιουργεί για τη βιομηχανία, μου εξηγούσε πως δυσκολεύεται να κρατήσει ταλαντούχους φοιτητές για αρκετό καιρό, διότι τους στρατολογούν ελληνικές επιχειρήσεις με μισθούς εξωτερικού.
Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, Παπαστεργίου και Κυρανάκης κεντάνε στην ψηφιοποίηση του κράτους με >50 πιστοποιητικά στο κινητό σε 1’ δωρεάν μέσω gov.gr και μάλιστα με βοηθό ΑΙ τσάτμποτ ο ένας και ιλιγγιώδη πρόοδο στο Κτηματολόγιο ο άλλος.
Αρκετοί δήμοι είναι στη διαδικασία να εγκαταστήσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την εξυπηρέτηση αιτημάτων των δημοτών τους, 24Χ365 ρίχνοντας ταυτόχρονα το κόστος σε μερικά σεντς ανά αίτημα/επικοινωνία.
Ο Πιερρακάκης διορθώνει αδυναμίες δεκαετιών στην παιδεία με την απελευθέρωση των μη κερδοσκοπικών μη-δημοσίων πανεπιστημίων και η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από όσο στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Τί έγινε ρε παιδιά;
Στην ίδια χώρα ζούμε;
Όχι!
Συνηθισμένος να βλέπω τα ποτήρια μισοάδεια και να ψάχνω για αδυναμίες που χρήζουν διόρθωση (κουσούρι από τα χρόνια του consulting), δυσκολεύομαι να διακρίνω κάτι που άλλοι οι οποίοι μας κοιτάνε απέξω βλέπουν με θαυμασμό:
Μια κοινωνία που μόλις βγαίνει από μια δεκαπενταετία μιζέριας, υποχώρησης και αβεβαιότητας, η οποία κάνει άλματα σε περισσότερους δείκτες από όσους προχωράει πιο αργά.
Αυτά είδε ο Εκόνομιστ υποθέτω και αυτά βλέπουν και οι έξωθεν φιλοι και γνωστοί μας.
Το παραπάνω είναι άσχετο από το ότι μας πήρε τόσες δεκαετίες για να αναγνωρίσουμε ίσα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια όπως έχουν οι υπόλοιποι 90% των Ελλήνων! Σαν να ήτανε πολίτες δεύτερης κατηγορίας! (και μπράβο σε όσους θα το υπερψηφίσουν από όλα τα κόμματα, γιατί επιτέλους τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων θα γίνουν ίσα!!!)
Άσχετο αν ένα νέο ζευγάρι κάτω των 30 σχεδόν βασανίζεται για να κάνει οικογένεια και για να μεγαλώσει ένα παιδάκι.
Άσχετο αν περισσότεροι από τους μίσους σερβιτόρους και μπαρίστες έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο και μάλιστα με καλό βαθμό, αλλά έβγαζαν λιγότερα αξιοποιώντας το πτυχίο τους εντός Ελλάδος, παρά ως γκαρσόνια.
Άσχετο αν η Ελλάδα πλέον προσμετράται στις χώρες με χαμηλή παραοικονομία (<16% του ΑΕΠ το 2023 κατά τις Αμερικανικές υπηρεσίες), αλλά η ελληνική φορολογική νομοθεσία, με προτροπή του ταλαντούχου κ. Στουρνάρα, αντιμετωπίζει τους Έλληνες μικρομεσαίους ως να ήσαν ΟΛΟΙ κλέφτες. (Χωρίς λόγο, και ντροπή μας!)
Μοιάζει ξεκάθαρο για τους απέξω ότι ξεκίνησε η Δεκαετία της Ελλάδας (με υπογραφή Μητσοτάκη).
Ελπίζω να καταφέρουμε να δούμε πώς θα είναι η Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας της που ξεκίνησε προσφάτως.
Ένα πουλάκι (οκ.. αρκετά πουλάκια από το εξωτερικό…) μου λένε ότι η Ελλάδα καλπάζει!
Θέλω να πιστέψω ότι έχουν δίκιο, όμως αυτό δεν είναι λόγος να επιβραδύνουμε αλλά τουναντίον να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα.
Αναμένουμε τα υπόλοιπα.
ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR