Τρεις νέες τάσεις που σχετίζονται με τρία επαναστατικά πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2024
Τρεις νέες τάσεις που σχετίζονται με τρία επαναστατικά πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2024, αναβαθμίζοντας τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος αλλά και τον τρόπο αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τις μηχανές. Τα πολυτροπικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, η Agentic AI και η τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα, μας δείχνουν τα επόμενα στάδια της επαναστατικής αυτής τεχνολογίας και ανοίγουν έναν κόσμο απεριόριστων δυνατοτήτων αλλά και κινδύνων. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του κλάδου, το 2023 ήταν η χρονιά που συνομιλήσαμε με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το 2024 θα είναι η χρονιά που η τεχνολογία θα κάνει πράγματα για μας.
Η πολυτροπική τεχνητή νοημοσύνη (multimodal AI) περιλαμβάνει την επεξεργασία πολλαπλών τύπων δεδομένων, π.χ. ένα συνδυασμό κειμένου, εικόνας και ήχου, αποτελώντας ένα βήμα προόδου για να μιμηθεί η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις διαφορετικές αισθήσεις. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ανώτερου στελέχους της OpenAI, της startup που δημιούργησε το ChatGPT, σε συνέδριο του MIT. Θέλουμε τα μοντέλα να βλέπουν αυτά που βλέπουμε και να ακούν αυτά που ακούμε, ενώ παράλληλα θέλουμε να παράγουν και περιεχόμενο που απευθύνεται σε περισσότερες αισθήσεις μας, τόνισε ο Μαρκ Τσεν.
Στην πράξη, από εκεί που το ChatGPT απαντούσε σε ερωτήσεις, δημιουργούσε μία ομιλία για ένα συνέδριο ή ένα κείμενο για ένα θέμα, θα μπορούμε πλέον να του στέλνουμε μία φωτογραφία από το εσωτερικό του ψυγείου και αυτό θα μας προτείνει μία συνταγή με βάση τα υλικά που βλέπει μέσα.
Η Agentic AI αποτελεί ένα άλμα προόδου για την τεχνητή νοημοσύνη που συνδυάζει προηγμένους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και συστήματα βαθιά μάθησης (deep learning systems). Σε αντίθεση με τα συστήματα παραδοσιακής τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία εκτελούν κατά κύριο λόγο εντολές, η Agentic AI μπορεί ανεξάρτητα να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις, να αναλάβει δράση και να προσαρμοστεί σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, πάντα μέσα σε ένα καθορισμένο πεδίο εφαρμογής.
Μέχρι σήμερα αυτό που έχουμε δει στο πεδίο των παραδοσιακών συστημάτων AI είναι ότι οι μηχανές ανταποκρίνονται σε στοιχεία που έχει εισάγει ο χρήστης και ακολουθούν προκαθορισμένο προγραμματισμό. Στο εξής, οι «έξυπνοι πράκτορες» της Agentic AI, θα είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να κατανοούν το περιβάλλον τους, να καθορίζουν στόχους και να δρουν για να επιτύχουν τους στόχους αυτούς χωρίς άμεση παρέμβαση του ανθρώπου. Μοιάζει τρομακτικό ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά, όπως στην περίπτωση ενός συστήματος που αναλύει δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες σε ένα δάσος και αναλαμβάνει δράση για να προλάβει μία πυρκαγιά.
Το τρίτο νέο «πρόσωπο» της τεχνητής νοημοσύνης αφορά στη χρήση ενός μοντέλου ανοιχτού κώδικα, όπως συμβαίνει και με το mining των κρυπτονομισμάτων. Η δημιουργία των πανίσχυρων συστημάτων της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα μεγάλα γνωστικά μοντέλα, είναι μία δαπανηρή διαδικασία που απαιτεί τεράστιες βάσεις δεδομένων και τεράστια υπολογιστή ισχύ. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ανοιχτού κώδικα οι προγραμματιστές θα μπορούν να «χτίζουν» πάνω στη δουλειά άλλων, μειώνοντας έτσι το κόστος και επεκτείνοντας την πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη.
Με το σύστημα ανοιχτού κώδικα, η AI θα είναι προσβάσιμη σε όλους, δίδοντας τη δυνατότητα σε οργανισμούς και ερευνητές να συνεισφέρουν με τη δουλειά τους σε υφιστάμενους κώδικες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι με το σύστημα ανοιχτού κώδικα θα μπορούν όλοι να έχουν μερίδιο στην πρόοδο της AI. Εκφράζονται όμως και ανησυχίες για την κακή χρήση του συστήματος, την παραπληροφόρηση και άλλα επιβλαβή περιεχόμενα.
ΠΗΓΗ: POWERGAME.GR