Αναλύει η Βίκη Βαμιεδάκη
Συνεχίζεται η δυναμική ανάκαμψη στον τομέα των παγκόσμιων αερομεταφορών, με τον Ιούνιο να καταγράφει αύξηση της συνολικής κίνησης κατά 31% (μετρούμενη σε χιλιόμετρα εσόδων επιβατών ή RPK) και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αεροπορική κίνηση βρίσκεται στο 94,2% των επιπέδων προ πανδημίας. Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, η συνολική κίνηση αυξήθηκε κατά 47,2% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η κίνηση στις πτήσεις εσωτερικού για τον Ιούνιο αυξήθηκε 27,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο και ήταν 5,1% πάνω από τα αποτελέσματα του Ιουνίου 2019. Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε κατά 33,3% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Η διεθνής αεροπορική κίνηση αυξήθηκε κατά 33,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι με όλες τις αγορές να παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη. Τα διεθνή RPK έφτασαν το 88,2% των επιπέδων Ιουνίου 2019. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η διεθνής κίνηση αυξήθηκε κατά 58,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.
«Η σεζόν για το βόρειο ημισφαίριο ξεκίνησε δυναμικά τον Ιούνιο με διψήφια αύξηση της ζήτησης και μέσους συντελεστές φόρτωσης που ξεπερνούν το 84%. Τα αεροπλάνα είναι γεμάτα και αυτά τα νέα είναι καλά για τις αεροπορικές εταιρείες, τις τοπικές οικονομίες και τις θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από τα ταξίδια και τον τουρισμό. Όλοι επωφελούνται από τη συνεχή ανάκαμψη του κλάδου», δήλωσε ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA.
Οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς σημείωσαν αύξηση αεροπορικής κίνησης κατά 14% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022. Η μεταφορά εμπορευμάτων αυξήθηκε 12,6% και ο συντελεστής φορτίου αυξήθηκε κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 87,8%, που ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των περιοχών.
Οι αεροπορικές εταιρείες Ασίας-Ειρηνικού είχαν αύξηση 128,1% στην κίνηση του Ιουνίου 2023 σε σύγκριση με πέρυσι, η οποία συνοδεύτηκε από το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους μεταξύ των περιοχών. Η μεταφορά φορτίων αυξήθηκε κατά 115,6%. Η κίνηση των αεροπορικών εταιρειών της Μέσης Ανατολής τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 29,2% σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο. Το cargo είχε άνοδο 25,9% και ο συντελεστής φορτίου βελτιώθηκε κατά 2,0 ποσοστιαίες μονάδες στο 79,8%.
Οι αερομεταφορείς της Βόρειας Αμερικής είδαν την κίνηση να αυξάνεται κατά 23,3% τον Ιούνιο του 2023 σε σύγκριση με την περίοδο του 2022. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 19,5% και ο συντελεστής φορτίου αυξήθηκε κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 90,2%, που ήταν ο υψηλότερος μεταξύ των περιοχών.
Στη Λατινική Αμερική οι αεροπορικές εταιρείες είχαν αύξηση κίνησης 25,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2022. Η κίνηση των αφρικανικών αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκε κατά 34,7% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρυσι, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησης μεταξύ των περιοχών. Η Αφρική ήταν η μόνη περιοχή που σημείωσε μείωση του μηνιαίου συντελεστή διεθνούς φορτίου σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.
«Όσο ισχυρή και αν ήταν η ζήτηση για ταξίδια, αναμφισβήτητα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη», τόνισε ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA.
Όπως ο ίδιος είπε η ζήτηση υπερβαίνει την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. «Τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού των αερομεταφορών σημαίνουν ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν παραλάβει όλα τα νέα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον αεροσκάφη που περίμεναν, ενώ πολλά αεροσκάφη είναι σταθμευμένα περιμένοντας κρίσιμα ανταλλακτικά».
Σχολιάζοντας το στόλο που είναι ενεργός, ο Walsh είπε, ότι ορισμένοι αερομεταφορείς, αποτυγχάνουν στο να προσφέρουν την απαιτούμενη χωρητικότητα και ανθεκτικότητα για να καλύψουν τη ζήτηση ταξιδιών. Οι καθυστερήσεις και τα περιορισμένα δρομολόγια είναι απογοητευτικά τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αεροπορικές εταιρείες» δήλωσε ο Walsh.
Πηγή: news247.gr