* Αναλύει ο Νίκος Λεβετσοβίτης, Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Εμπορίου & Καταναλωτή της ΝΔ
Τρία χρόνια μετά τον απαιτητικό αγώνα που κλήθηκε να δώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έναντι της πανδημίας, η χώρα μας αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση για τους ευρωπαίους εταίρους της. Η Ελλάδα, παρά τις αντιξοότητες, κατάφερε με συγκροτημένο σχέδιο, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα να βγει αλώβητη από μια εξωγενή εκτεταμένη κρίση, περιορίζοντας τις απώλειες του κορωνοϊού και θωρακίζοντας την ανταγωνιστικότητα της εθνικής της οικονομίας.
Το κλειδί για την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημικής κρίσης ήταν η προσήλωση της κυβέρνησης στην ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από αλλεπάλληλες προκλήσεις ως απόρροια της εσωστρέφειας και της οικονομικής αδράνειας που χαρακτήρισε την περίοδο της έξαρσης της Covid-19.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, κοιτάζοντας στα μάτια τους πολίτες, απέδειξε ότι διαθέτει τα κατάλληλα αντανακλαστικά, θέτοντας κάτω από το πέπλο προστασίας της την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Λειτουργώντας μεθοδευμένα, προχώρησε στη λήψη μέτρων που κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε μια περίοδο συνεχών αλλαγών, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.
Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων εν μέσω lockdown
Κύριο μέλημα της ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ήταν η προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το στοίχημα για την κυβέρνηση ήταν να μην χαθούν πολύτιμες θέσεις εργασίας στη διάρκεια των lockdown, αλλά και να μην οδηγηθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο από την εξυπηρέτηση των πάγιων εξόδων τους.
Έχοντας αυτόν τον προσανατολισμό, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιδότηση των αμοιβών των υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονταν σε επιχειρήσεις που διέκοψαν την λειτουργία τους στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά της Covid-19. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έδωσε μια πολύτιμη ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, αποδεσμεύοντάς τες από το οικονομικό βάρος των μισθών των εργαζομένων, ενώ κατάφερε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα ποσοστά απασχόλησης.
Παράλληλα, με το ξέσπασμα της πανδημίας η κυβέρνηση προέβη στην αναστολή των οφειλών των επιχειρήσεων και τη μεταφορά των οικονομικών τους υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ τις δύσκολες ημέρες των lockdown το περιθώριο εξόφλησής των αξιόγραφων και των επιταγών των επιχειρήσεων παρατάθηκε στις 75 μέρες από την ημερομηνία σφράγισής τους, απαλλάσσοντας τες από το άγχος της άμεσης αποπληρωμής. Οι εν λόγω πολιτικές της κυβέρνησης κατάφεραν να εξασφαλίσουν στις επιχειρήσεις την απαραίτητη ρευστότητα σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, προσφέροντας στους επαγγελματίες τον απαιτούμενο χρόνο για να ανασυγκροτηθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της πανδημίας.
Τόνωση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων
Ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο στην ατζέντα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού ήταν και η επιδότηση ενοικίου, η οποία κατάφερε να κρατήσει όρθια την ελληνική αγορά, επιφέροντας σημαντική μείωση στα έξοδα των επιχειρήσεων. Μάλιστα, το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης κρίθηκε ως εξαιρετικά επιτυχημένο, αποφεύγοντας το 2021 το φαινόμενο των κλειστών καταστημάτων, γεγονός που οδήγησε το 2022 στη θεσμοθέτηση του πλαφόν αύξησης έως 3% στην αναπροσαρμογή των μισθωτηρίων συμβολαίων, μέτρο που επεκτάθηκε και το 2023, βάζοντας σημαντικό φρένο στην αύξηση των ενοικίων.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε σε εφαρμογή και το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ». Η εν λόγω κυβερνητική πολιτική προέβλεπε την συνεισφορά του δημοσίου στην αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων και το πρόγραμμα επιδότησης τόκων δανείων, τα οποία σε συνδυασμό με την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή», αποτέλεσαν ένα πραγματικό ανάχωμα στην κρίση της πανδημίας, δίνοντας μια αποτελεσματική πνοή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στο τομέα του εμπορίου.
Μια εξίσου σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας ήταν και το πρόγραμμα «Εγγυοδοτικό Covid-19». Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, χρηματοδότησε σε χαλεπούς καιρούς φιλόδοξα σχέδια εμπορικής ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων, αναλαμβάνοντας την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους για ρευστότητα, διασφαλίζοντας έτσι τη απρόσκοπτη συνέχεια των εργασιών τους.
Επιπλέον, η αναβίωση της ευνοϊκής ρύθμισης των 120 δόσεων με το νόμο 5036/2023 σε συνάρτηση με τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού λειτούργησαν ανακουφιστικά για πλήθος επιχειρήσεων που απέκτησαν χρέη κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή παρουσίαζαν συσσωρευμένα χρέη από την εποχή των μνημονίων.
Το αγκάθι του ΕΝΦΙΑ και η ενεργειακή κρίση
Το ζήτημα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ αποτελούσε μια προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, η οποία επιταχύνθηκε στο πλαίσιο ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας εν μέσω Covid. Η κυβέρνηση, τηρώντας την υπόσχεσή της προς τους πολίτες, προχώρησε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 35%, αποδεσμεύοντας τόσο τους ιδιώτες, όσο και τις επιχειρήσεις με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις από ένα μεγάλο βάρος σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο.
Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης δεν σταματούν εκεί! Με το πέρας της πανδημίας η ενεργειακή κρίση εκτίναξε σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος, αυξάνοντας τις παραγωγικές δαπάνες και τα κόστη των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση μερίμνησε άμεσα για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, προχωρώντας στη λήψη μέτρων για την απορρόφηση του 80% της αύξησης των τιμολογίων και των παρόχων ενέργειας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεων, προστατεύοντας ταυτόχρονα το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών εν μέσω πληθωρισμού.
Για τη Νέα Δημοκρατία οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις της εθνικής οικονομίας. Με πολιτικές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες στέκεται δίπλα στο αγοραστικό κοινό και τους επιχειρηματίες, θέτοντας τις βάσεις για την υγιή ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας εντός και εκτός συνόρων. Και είμαστε ακόμη στην αρχή…
Η πανδημία λειτούργησε απλά ως ένας τεχνολογικός επιταχυντής για την κοινωνία και την εγχώρια οικονομία, ανοίγοντας για την Ελλάδα νέους ορίζοντες. Αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια μας καλεί να διεκδικήσουμε το αναπτυξιακό μέλλον που μας αξίζει, στοχεύοντας όλοι μαζί σε μια Ελλάδα ψηφιακή, δυναμική και παραγωγική. Αυτοί είναι και οι στόχοι μας για την επόμενη τετραετία!