Οι παρεμβάσεις της ΑΑΔΕ
«Λερναία Ύδρα» αποδεικνύονται φοροδιαφυγή και παραοικονομία, παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπολογίζει ότι ο ετήσιος «λογαριασμός» για τα κρατικά ταμεία ξεπερνάει τα 60 δισ. ευρώ, καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματα (80 δισ. ευρώ) και η δηλωθείσα κατανάλωση (140 δισ. ευρώ) σε μια περίοδο που οι καταθέσεις αυξάνονται, αποκαλύπτουν το εύρος της τεράστιας φοροδιαφυγής.
Μόνο οι απώλειες από το ΦΠΑ στην Ελλάδα, υπολογίζονται από την Κομισιόν στα 3,11 δισ. ευρώ το χρόνο, αν και στην πραγματικότητα ουδείς μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς το εύρος των απωλειών του Δημοσίου από το συγκεκριμένο φόρο. Με πρόχειρους υπολογισμούς η χώρα μας χάνει 8,46 εκατ. ευρώ το 24ωρο ή περίπου 260 εκατ. το μήνα μόνο από το ΦΠΑ, παρά την -υποτιθέμενη- αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Με αφορμή τη δήλωση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα (στο in.gr), η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή επανέρχεται στο προσκήνιο, και το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι ο ουσιαστικός περιορισμός του φαινομένου, προκειμένου να δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος για την άσκηση ελαστικότερης κοινωνικής πολιτικής.
Για την πάταξη της φοροδιαφυγής έχουν επιστρατευθεί πολλά μέτρα τα τελευταία αρκετά χρόνια. Οι πειραματισμοί- κυρίως με το ύψος των προστίμων– δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, καθώς η χαλαρότητα διαδέχθηκε την αυστηρότητα, χωρίς να βρεθεί όμως η «χρυσή τομή».