Αγωνία για τους οφειλέτες
Άσχημα είναι τα μαντάτα για τους δανειολήπτες, αφού η αύξηση στο βασικό επιτόκιο, που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΚΤ θα σημάνει αυτομάτως και την αύξηση του ύψους της δόσης των δανείων. Όμως οι κακές ειδήσεις δε τελειώνουν εδώ, αφού η εν λόγω αύξηση στα επιτόκια των δανείων δεν θα είναι η τελευταία, αλλά θα ακολουθήσουν τουλάχιστον δύο ακόμη, η μία τον Δεκέμβριο και η άλλη τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή πάντως ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και στα επιτόκια χορηγήσεων. Τα πρώτα συνεχίζουν να παραμένουν μηδενικά, ενώ αντίθετα αυτά των δανείων (επιχειρηματικά και στεγαστικά) κινούνται έντονα ανοδικά με τα πρώτα να βρίσκονται στην περιοχή του 3% και τα δεύτερα πάνω από 5,5%.
Τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, που συνδέονται με το Euribor, αναμένεται να έχουν ελάχιστη αύξηση ανάλογη με την αύξηση της ΕΚΤ. Έτσι ανά 100.000 ευρώ και διάρκεια τα 15 χρόνια η μηνιαία επιβάρυνση θα είναι πέριξ των 37 ευρώ, ενώ αν η διάρκεια είναι στα 20 χρόνια τότε η μηνιαία επιβάρυνση θα είναι στα 40 ευρώ περίπου. Το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί για τα στεγαστικά στο 3,75%.
Λίγο υψηλότερη θα είναι η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, με την δόση να αυξάνεται κατά 80 ευρώ τον μήνα και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στα 6,25%, από 5%.
Αν μάλιστα συνεχιστούν οι αυξήσεις όπως αναμένεται θα ανέλθουν στο 2,5% μέχρι τον Μάρτιο, με βασικό στόχο να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ρεκόρ αποφεύγοντας τις πολιτικές πιέσεις να κινηθεί πιο προσεκτικά καθώς η ευρωζώνη υποκύπτει στην ύφεση.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να κάνει άλλη μια σημαντική κίνηση επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης», δήλωσε η οικονομολόγος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της DWS, Ulrike Kastens. «Κυρίως, οι ανησυχίες για τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού που θα μας συνοδεύουν επίσης το 2023 και ο κίνδυνος να αποσταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να ωθήσουν την ΕΚΤ να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα».
Στο μεταξύ και παρά τα μηδενικά επιτόκια στις καταθέσεις το ύψος τους συνεχίζει να αυξάνεται και είναι πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, των τελευταίων 11 χρόνων δηλαδή.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 είχαν ανέλθει στα 185 δισ. ευρώ και μόνο τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ
Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία.
-
Οι καταθέσεις για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) διαμορφώνονται πλέον στα 185,51 δισ. ευρώ, έναντι 143,12 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, αύξηση κατά 42,39 δισ. ευρώ σε αυτό το διάστημα. Ποσοστιαία αύξηση 29,6%
-
Από την παραπάνω αύξηση τα περισσότερα χρήματα εισέρρευσαν από τα νοικοκυριά. Ανήλθαν στα 22,15 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται πλέον στα 138,833 δις ευρώ από 116,679 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2019. Το ποσοστό της αύξησης ανέρχεται σε 18,9%.
-
Η αύξηση των καταθέσεων για τις επιχειρήσεις φτάνει τα 18,72 δισ. ευρώ, αύξηση 80,5% και τον περασμένο μήνα ήταν στα 41,96 δισ. ευρώ, έναντι 23,242 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019.
Πάντως είναι άξιο λόγου ότι το υπόλοιπο των δανείων ανέρχεται στο τέλος του περασμένου μήνα στα 186,77 δις ευρώ, κάτι που διαμορφώνει την σχέση μεταξύ δανείων και καταθέσεων στο 1 προς 1, ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό και συμβατό με μία σύγχρονη οικονομία και με ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
Πηγή: newsit.gr