Αφηνίασε το «τρενάκι του τρόμου» στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας
Η κάθετη πτώση του Σαββατοκύριακου ήρθε ως συνέχεια ενός Σεπτέμβρη που διέψευσε όλες τις προσδοκίες για νέα μεγάλη αύξηση των τιμών. Προφανώς, συνέβαλε και το γεγονός ότι διανύουμε μία περίοδο χαμηλών καταναλώσεων διεθνώς σε συνδυασμό με τους ανέμους που φύσηξαν δυνατά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες που διαθέτουν ανεμογεννήτριες όπως η Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, η συνεισφορά του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα ήταν το Σάββατο μόλις 20,8% και την Κυριακή έπεσε στο 12,7%, ενώ υπάρχουν περίοδοι που ξεπερνά κατά πολύ το 50%. Σήμερα, όμως, ανεβαίνει στο 33,6% και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πέφτουν στο 27,6% ενώ την Κυριακή έφθασαν το 50%.
Οσο η κατανάλωση παραμένει χαμηλή, οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διεθνώς διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Φορτία spot που αγοράζονται εκτός συμφωνίας είναι διαθέσιμα με σημαντικές εκπτώσεις έναντι των τιμών TTF που και αυτές έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι γεμίζουν και μειώνεται η ζήτηση. Αυτό, βέβαια, δεν αλλάζει κάτι θεμελιώδες για το μέλλον από τη στιγμή που θα ενσκήψει χειμώνας και οι αποθήκες θα αρχίσουν να αδειάζουν.
Ο Σεπτέμβριος έκλεισε με μέσο όρο χονδρικής τα 416 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η ΔΕΗ πωλούσε σχεδόν στα 800 ευρώ. Με σημερινή μέση χονδρική στα 369,95 ευρώ και εφόσον δεν ακολουθήσουν μεγάλες αυξήσεις, ο Οκτώβριος θα φέρει επίσης υπερκέρδη καθώς οι περισσότεροι πάροχοι ανακοίνωσαν τιμές πάνω από τα 600 ευρώ.