Προβληματισμένοι καταναλωτές και παράγοντες της αγοράς
Αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων, που εκτιμάται ότι θα «εκτινάξει» τις τιμές του συνόλου των καταναλωτικών αγαθών, αναμένεται να έρθουν οι πολίτες.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η τιμή της αμόλυβδης θα προσεγγίσει τα δυο ευρώ ανά λίτρο το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ σε υψηλά επίπεδα θα κινηθούν το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Μιλώντας στη συχνότητα του “Πρώτου Προγράμματος” της “Ελληνικής Ραδιοφωνίας“, ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, περιέγραψε την κατάσταση μέσα από λίγες φράσεις:
«Η μέση τιμή σήμερα αγγίζει το 1,90 ευρώ πανελλαδικά, η οποία είναι πολύ υψηλή τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη, όπως επίσης και για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο είναι κόστος ενέργειας για όλα τα παραγόμενα προϊόντα αλλά και για τις παροχές υπηρεσιών οι οποίες ανεβάζουν το κόστος και έτσι αυτός που το πληρώνει τελικά είναι ο καταναλωτής.
Αν ήταν πράγματι παροδική η ανοδική πορεία των καυσίμων θα έπρεπε να είχε τελειώσει το αργότερο τον Δεκέμβριο, αλλά βρισκόμαστε ήδη στον Φεβρουάριο και οι αυξήσεις τραβούν την ανηφόρα. Αυτό δικαιολογεί και τις αυξήσεις που έχουμε δει στα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ, καθώς προέρχονται από την υψηλή τιμή των καυσίμων.
Η σταθερά ανοδική η πορεία του διυλισμένου προϊόντος του πετρελαίου και αν κάνει για λίγο μια κάμψη, ξαναγυρίζει πάλι ανοδικά. Οι πολύ μικρές μειώσεις που έχουν υπάρξει όχι μόνο δεν έχουν φανεί αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτεται η μείωση και ανεβαίνουν προς τα πάνω πάλι οι τιμές».
Ο κ. Ασμάτογλου παρατήρησε επίσης και τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στα κρατικά ταμεία:
«Λέγαμε πάντοτε ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις που αυξάνεται η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου να υπάρχει ένας μηχανισμός να μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο οποίος επιβαρύνεται και από τον ΦΠΑ και δεν ξέρω αν θα ξεπεράσουμε και τα δύο ευρώ την βενζίνη. Θα μπούμε σε μια μεγάλη ύφεση που δεν θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους, γιατί η μικρή τιμή και ο κύκλος εργασιών είναι αυτό που επιφέρει έσοδα».