Ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε τα χαρτιά του για τα θέματα του πληθωρισμού, των ανατιμήσεων και των αδειών ειδικού σκοπού
NEWSROΟΜ - 14/01/22
Απαντήσεις σχετικά με τα ζητήματα του πληθωρισμού που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετίας φθάνοντας στο 5% και των επακόλουθων ανατιμήσεων στις τιμές των προϊόντων, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Συνομιλώντας στον αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha, με τον Αντώνη Σρόιτερ, ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε τον αντίκτυπο που θα είχε μια μείωση του ΦΠΑ τη δεδομένη στιγμή, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της επέκτασης του μέτρου της αποζημίωσης των αδειών ειδικού σκοπού και σε άλλους τομείς:
«Κατ' αρχάς δεν υπήρξε διαφωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης. Όντως το εξετάσαμε σε όλα τα προϊόντα. Η χώρα έχει το υψηλότερο χρέος και το τρίτο υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα στην Ευρώπη, περίπου δέκα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μεταβάλλει τη νομισματική πολιτική μέσα στη χρονιά και από το 2023 θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα και είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Υπό αυτά τα δεδομένα μέσα Ιανουαρίου δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επεκτατική πολιτική και να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό. Θα δούμε όμως την εξέλιξη του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα και όλα είναι στο τραπέζι προς αξιολόγηση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Μέσα Ιανουαρίου δεν μπορεί να εκτροχιαστεί σημαντικά ο προϋπολογισμός, γιατί το κόστος από τη μείωση του ΦΠΑ έστω σε λίγα προϊόντα είναι εξαιρετικά υψηλό ακόμα και αν κρατήσει ορισμένους μήνες.
Θα ακούσετε το επόμενο διάστημα ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις ανάλογα με την εξέλιξη το φαινομένου, γι αυτό έχουμε προϊδεάσει. Το επαναλαμβάνω δημόσια ότι για όσο χρειαστεί η κυβέρνηση θα είναι κοντά σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα.
Έχουμε δίδυμες κρίσεις, την ακρίβεια και την υγειονομική, η οποία δημιουργεί περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση παίρνει συνεκτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει όσο είναι εφικτό και τα δύο προβλήματα. Πρώτο μόνιμο μέτρο οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Το 202 οι επιχειρήσεις θα έχουν χαμηλότερη φορολόγηση στο 22%, τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα έχουν μηδενική εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος στα περισσότερα νοικοκυριά κατά εξήντα εκατομμύρια ευρώ φέτος.
Δεύτερο μέτρο διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Η μία έγινε, θα ακολουθήσει άλλη μία τους επόμενους μήνες, υψηλότερη από την πρώτη από ό,τι φαίνεται. Υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται, διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό θα ολοκληρωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Αυτά σημαίνουν ότι με μόνιμο τρόπο βοηθάμε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη μέσα στη χρονιά.
Για την ενέργεια πήραμε μέτρα 1,35 εκατομμυρίων ευρώ το ΄21, τα οποία δεν έφθαναν για το ΄22, προσθέσαμε άλλα τετρασκόσια για επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου μόνο για τον Ιανουάριο, περιλαμβάνοντας πλέον τις επιχειρήσεις που δεν είχαν βοηθηθεί πέρυσι και τους αγρότες που βοηθούμε αναδρομικά το ΄21 και φέτος.
Η τρίτη κατηγορία μέτρων είναι αυτή που τα μέτρα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά “ακουμπούν” ουσιαστικά και το ενεργειακό κόστος. Μία επιχείρηση της εστίασης που έπρεπε να πληρώσει την πρώτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Ιανουάριο, θα την καταβάλει τον Ιούνιο. Μπορεί να συνεχίζει να συμψηφίζει το πρόγραμμα των παγίων δαπανών με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Υπάρχει το πρόγραμμα “ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ” και θα ανακοινώσουμε κάποια πρόσθετα μέτρα επέκτασης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους. Ήδη υλοποιείται για κάποιους πολύ λίγους κλάδους της οικονομίας που πήραμε αυστηρά περιοριστικά μέτρα πριν από δύο εβδομάδες. Από 14 Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του μήνα αυτό το μέτρο επεκτείνεται και για άλλους κλάδους κυρίως αφορά παιδότοπους, θέατρα, χώρους εκδηλώσεων και με 25% για την εστίαση, τον αθλητισμό».
Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ισχυρό «όπλο» απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία ανέρχονται σε τριάντα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ και επισήμανε ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα, λόγω και του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος που προέκυψε από την εφαρμογή του τέταρτου υψηλότερου πακέτου μέτρων στήριξης σε παγκόσμιο επίπεδο.