Η επόμενη μέρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ
NEWSROOM - 13/09/21
Την πρόθεσή του για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων δεν συγκαταλέγεται στα κυβερνητικά σχέδια.
Όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Κυριακός Μητσοτάκης, στόχο του αποτελεί η διαμόρφωση του φόρου σε επίπεδα τέτοια ώστε να είναι περισσότερο δίκαιος:
«Ποτέ δεν έχουμε μιλήσει για κατάργηση, αλλά για μείωση με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ. Κάνουμε μία σύνθετη άσκηση επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, που θα μας επιτρέψουν να έχουμε έναν δίκαιο ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια τι θα γίνει με τον συγκεκριμένο φόρο, αφού δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα. Αυτό αναμένεται να γίνει με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι πιο δίκαιος».
Από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει το μέτρο της απαλλαγής του φόρου για γονικές παροχές ακινήτων ή χρημάτων έως του ποσού των 800.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ:
«Το μέτρο αφορά κυρίως τη μεσαία τάξη, αφορά όμως και τη νέα γενιά για την αξιοποίηση της περιουσίας που έχτισαν οι γονείς τους. Μιλάμε για παροχές σε είδος, μέσω αυτού του μέτρου θα υπάρξουν μεγάλες εξοικονομήσεις για τη μεσαία τάξη».
Το αφορολόγητο ισχύει σήμερα για παροχή η οποία δεν ξεπερνάει τις 150.000 ευρώ. Από το ποσό των 150.001 και μέχρι τις 300.000 ευρώ ο φόρος που αντιστοιχεί είναι 1%, στην κλίμακα από 300.000 – 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 5% , ενώ από αυτό το ποσό και πάνω ο φόρος διαμορφώνεται στο 10% .
Το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τις άτυπες δωρεές χρημάτων, στις οποίες δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο.