Πως χαρακτήρισε την άνοδο του πληθωρισμού η πρόεδρος της ΕΚΤ
NEWSROOM - 10/09/21
Περισσότερος χρόνος προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να επανέλθει στους αναπτυξιακούς ρυθμούς που βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται ταχύτερη ανάπτυξη από τις αρχικές προσδοκίες, θεωρεί ότι θα χρειαστεί, η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αιτιολόγησε τον περιορισμό στην αγορά των ομολόγων του προγράμματος ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), ενώ απέφυγε να εκτιμήσει την πορεία των ελληνικών ομολόγων μετά τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2022, τονίζοντας ότι οι όποιες συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα τη δεδομένη στιγμή είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Η ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη στις προβλέψεις της σχετικά με τη φετινή πορεία της οικονομίας αφού οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερους ρυθμούς ανάκαμψης με αύξηση του ΑΕΠ στο 5% συγκριτικά με το 4,6% που εκφραζόταν στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του έτους, ενώ τα ποσοστά για τις δύο επόμενες χρονιές διατηρούνται αμετάβλητα στο 4,6% και στο 2,1% αντίστοιχα.
Όπως ανέφερε η Γαλλίδα δικηγόρος στο επάγγελμα πολιτικός, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας για το ευρώ που διαχειρίζεται τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, η αξία των αγορών ομολόγων θα περιοριστεί στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση.
Επικαλούμενη τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Λαγκάνρντ χαρακτήρισε παροδική και σταδιακή την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να κυμανθεί υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, στο 2,2%, ενώ σταδιακή αποκλιμάκωση θα υπάρχει το 2022 και το 2023 στο 1,7% και 1,5% αντίστοιχα.
Εξηγώντας μάλιστα τις αυξητικές τάσεις των τιμών που ήδη έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, τις απέδωσε στην αυξημένη προσφορά και ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών που προκάλεσε το άνοιγμα της οικονομίας μετά τα συνεχόμενα lockdown και κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα για απορρόφηση των πιέσεων για αυξήσεις στους μισθούς ως επακόλουθο του ράλι των ανατιμήσεων.