Είμαστε κοντά σε νέο μεγάλο Κραχ;
Συνεχίζονται οι βαριές απώλειες για τη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς, με τους δείκτες να καταγράφουν σημαντική πτώση και του «λουτρό αίματος» να μην σταματά στις αγορές εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας και προειδοποιήσεων για έντονες πληθωριστικές πιέσεις κι επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Σε αυτό το τεταμένο οικομικά σκηνικό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται καθησυχαστικός κι αισιόδοξος, εκτιμήσεις που δεν συμμερίζονται όμως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), από την οποία ο Τραμπ ζητεί μείωση των επιτοκίων, όπως και το ΔΝΤ που κρούει τον κώδωνα για ύφεση. Ο φόβος της παγκόσμιας ύφεσης παραμένει, αυτήν την στιγμή, έντονος.
Το BBC σε δημοσίευμά του εστιάζει στις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.«Το πρώτο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως αυτό που συμβαίνει στο χρηματιστήριο δεν είναι απαραίτητα αυτό που συμβαίνει στην οικονομία. Η πτώση στις τιμές των μετοχών δεν σημαίνει πάντα ότι έρχεται οικονομική δυστυχία» αναφέρει το BBC, και προσθέτει: «Αλλά μερικές φορές σημαίνει ακριβώς αυτό».
Το BBC φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα την οικονομία της Βρετανίας: «Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1%, και τα πιο πρόσφατα μηνιαία στοιχεία έδειξαν ότι συρρικνώθηκε κατά το ίδιο ποσοστό τον Ιανουάριο. Η πρώτη εκτίμηση για το πώς τα πήγε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την Παρασκευή. Άρα, απέχουμε αρκετά από το να μπορούμε να πούμε αν πληρούμε τον επίσημο ορισμό της ύφεσης».
Οι τράπεζες συχνά θεωρούνται αντιπροσωπευτικές της οικονομίας, σχολιάζει το BBC για να προσθέσει τα λόγια έμπειρου παρατηρητή της αγοράς: «Αυτό που με έκανε να κρατήσω την ανάσα μου ήταν η πτώση των τραπεζών». Η HSBC και η Standard Chartered -που δραστηριοποιούνται στο σημείο τομής του διεθνούς εμπορίου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση- σημείωσαν πτώση άνω του 10% μέσα σε ένα βράδυ, προτού ανακτήσουν ένα μέρος των απωλειών. Άλλα σημάδια προειδοποίησης δεν βρίσκονται στα χρηματιστήρια, αλλά στις αγορές εμπορευμάτων.
Οι τιμές του χαλκού και του πετρελαίου θεωρούνται «βαρόμετρα» της παγκόσμιας οικονομικής υγείας. Και τα δύο έχουν πέσει πάνω από 15% από τότε που ο Τραμπ έριξε τη «βόμβα» των δασμών. Η δεκαετία του 1930, οι συνέπειες της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης και ο πανικός της πανδημίας είναι τρία σπάνια παραδείγματα συγχρονισμένων υφέσεων στις μεγαλύτερες οικονομίες. Αν και θεωρείται ακόμη απίθανο να δούμε κάτι τέτοιας κλίμακας αυτή τη φορά, οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές.