Τα εμπόδια στην κυβέρνηση Τραμπ και η επόμενη μέρα του πολέμου
Ακόμη πιο δύσκολη κάνει την εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε να σταματήσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να δώσει το «πράσινο φως» στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία προς την Ρωσία.
Την παραπάνω άποψη καταγράφει σε ανάλυσή του το CNN, το οποίο κάνει την δική του ανάλυση για την απόφαση του Μπάιντεν ώστε η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.
Αρχικά εξηγεί ότι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία ακολουθεί ένα γνωστό μοτίβο: Ο Λευκός Οίκος αρνούνταν επί μήνες να ικανοποιήσει ένα αίτημα από την Ουκρανία, φοβούμενος ότι αυτό θα ήταν κλιμακούμενο. Το Κίεβο καταγγέλλει δυνατά την άρνηση, και ακριβώς όταν το αίτημα φαίνεται να έχει αφεθεί στην άκρη, η κυβέρνηση Μπάιντεν το εγκρίνει.
«Το αίτημα της Ουκρανίας για τα HIMARS, τα άρματα μάχης Abrams, τα F16 – όλα ακολούθησαν ένα παρόμοιο μοτίβο άρνησης και υπεκφυγής και στη συνέχεια χορήγησης, σχεδόν τη στιγμή που είναι πολύ αργά», συμπληρώνει το CNN και θέτει το ερώτημα αν μπορούν τα αμερικανικής κατασκευής Συστήματα Τακτικών Πυραύλων Στρατού, ή ATACMS, να κάνουν τη διαφορά αν χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Όπως εξηγεί η απάντηση είναι πολύπλοκη και ίσως εξηγεί ένα μέρος της απροθυμίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να χορηγήσει την άδεια για τη χρήση τέτοιων όπλων.
Πρώτον, υπάρχει περιορισμένη ποσότητα ATACMS που μπορεί να αποκτήσει η Ουκρανία. Έτσι, ακόμη και αν το Κίεβο είναι σε θέση να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία – και το μεγαλύτερο βεληνεκές των ATACMS είναι 100 χιλιόμετρα ή 62 μίλια – δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγή στο πεδίο της μάχης εν μία νυκτί.
Οι αναλυτές έχουν απαριθμήσει τους ρωσικούς στόχους που βρίσκονται στην εμβέλεια αυτών των πυραύλων -το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου να απαριθμεί εκατοντάδες στόχους- ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν προφανώς ενημέρωσε ότι τα ρωσικά αεροδρόμια που βρίσκονται στην εμβέλεια του ATACMS απομάκρυναν βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας τα επιθετικά τους αεροσκάφη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNN, η Ουκρανία δεν θα αποκτήσει αρκετούς ATACMS για να αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Δεύτερον, η Ουκρανία μπόρεσε να διεισδύσει βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας εγχώρια κατασκευασμένα και φθηνότερα drones. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης αυτών των drones, οι οποίες φαίνεται να έχουν προκαλέσει χάος γύρω από τα αεροδρόμια της Μόσχας και σε όλη την ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας.
Τρίτον, «η άδεια χρήσης αμερικανικών πυραύλων ακριβείας για πλήγματα βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι αρκετά προκλητική», γράφει το CNN ωστόσο «είναι αλήθεια ότι η Μόσχα είναι αρκετά αδύναμη στρατιωτικά τώρα και είναι απίθανο να επιδιώξει πλήρη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ».