«Πυρά» από τον γερμανικό τύπο
Η Mare Liberum, μια οργάνωση για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο με έδρα το Βερολίνο, ανακοίνωσε τη διάλυσή της εξαπολύοντας σφοδρή κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας «απόπειρες εκφοβισμού, απαγορεύσεις απόπλου, εντολές κράτησης».
«Η εντεινόμενη καταστολή και το νομοθετικό έργο της δεξιάς συντηρητικής κυβέρνησης κατέστησαν αδύνατη τη δουλειά μας», δηλώνει η ΜΚΟ στην εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου. «Για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των ενεργών μελών, η οργάνωση βλέπει τον εαυτό της αναγκασμένο να σταματήσει το έργο του», συμπληρώνει η εφημερίδα. «Η Ελλάδα έχει φτάσει πλέον σε ένα νέο επίπεδο και δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια ελιγμών».
«Η Ελλάδα», γράφει η taz «είναι μια από τις χώρες της ΕΕ που, ειδικά από το 2020, βασίζεται ανοιχτά σε μαζικές απωθήσεις προσφύγων - παράνομες, με βία, μερικές φορές μοιραίες», σχολιάζει η εφημερίδα. «Το γεγονός ότι τόσα πολλά είναι γνωστά γι αυτό σήμερα οφείλεται επίσης σε ΜΚΟ όπως η Mare Liberum, οι οποίες έκαναν το καθήκον τους να τεκμηριώσουν αυτές τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
«Το προσφυγικό και η μετανάστευση συνοδεύονται ολοένα περισσότερο από βία, στέρηση δικαιωμάτων και θάνατο», συμπληρώνει η taz. «Και όποιος εφιστά την προσοχή σε αυτό ζει επικίνδυνα:Οι ΜΚΟ, που τεκμηριώνουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζουν όσους έχουν ανάγκη, γίνονται σε πολλά μέρη στόχος ενός παγκόσμιου συστήματος που στοχεύει στη χρήση βίας για τον έλεγχο της μετακίνησης των ανθρώπων - ακριβώς όπως οι ακτιβιστές από την Mare Liberum», αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου.
«Από νομικούς ή χωροταξικούς περιορισμούς, εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης έως ποινές φυλάκισης και απειλές βίας, πολλοί τρόποι πολιτικής καταστολής χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον εκείνων που συντάσσονται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», αναφέρει η taz. «Όλα αυτά μπορούν να παρατηρηθούν όχι μόνο σε αυταρχικά κράτη, τα καθεστώτα των οποίων, προσπαθούν να διατηρήσουν την εξουσία τους παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και σε ορισμένες δημοκρατίες. Διότι δεν θέλουν μάρτυρες όταν στερούν τα δικαιώματα των προσφύγων», καταλήγει η εφημερίδα.