Πρόκειται για τομή στη ενεργειακή πολιτική που εγγράφεται στο ενεργητικό του κινήματος των Πρασίνων στην Γερμανία
Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή αυτή πέρυσι στις 14 Οκτωβρίου, όταν αργά το βράδυ στο συνέδριο των Πρασίνων στη Βόννη οι σύνεδροι αναγκάστηκαν να καταπιούν το πικρό ποτήρι του "υπαρκτού ρεαλισμού" της γερμανικής ενεργειακής πολιτικής στηρίζοντας τα νώτα του Ρόμπερτ Χάμπεκ, του Πράσινου υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας. Κανονικά η λειτουργία των 3 εναπομεινάντων πυρηνικών αντιδραστήρων θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τέλος του 2022, όπως είχε προαποφασιστεί πριν πολλά χρόνια πριν, από την κυβέρνηση Μέρκελ. Αλλά μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου του 2011η τότε καγκελάριος έκανε στροφή 180 μοιρών στην ενεργειακή πολιτικής και αποφάσισε την οριστική έξοδο από την πυρηνική ενέργεια στα τέλη του 2022.
Αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η διακοπή τροφοδότησης φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2 και το τεράστιο πρόβλημα στη νυν κυβέρνησης του "φωτεινού σηματοδότη" στην αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας, οδήγησαν στην απόφαση της"ολίγων μηνών εφεδρικής παράτασης" για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών στην ηλεκτροδότηση. Σήμερα, λοιπόν, η Γερμανία "αποχαιρετά" οριστικά και αμετάκλητα αυτό το κεφάλαιο της ενεργειακής της ιστορίας. Οι τελευταίοι πυρηνικοί αντιδραστήρες, ο Νεκαρβεστχάιμ 2, Ίζαρ 2 και Έμσλαντ, αποκόπτονται από το ηλεκτρικό δίκτυο. Εμφανώς ανακουφισμένη η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ εξήρε το κλείσιμο των τελευταίων γερμανικών πυρηνικών εργοστασίων ως μια νέα αρχή. "Η κατάργηση είναι, πάνω από όλα, μια ασφαλής, χαμηλού κινδύνου, προσιτή και καθαρή προμήθεια ενέργειας", είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. "Γινόμαστε ανεξάρτητοι από την ορυκτή ενέργεια, από αυταρχικούς, όπως ο Πούτιν, από δυσβάσταχτες τιμές ενέργειας". Σύμφωνα με την Λανγκ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) κοστίζουν τέσσερις φορές λιγότερο για να παραχθούν από την πυρηνική ενέργεια και μακροπρόθεσμα προστατεύουν από τις προβλέψιμες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου. "Εστιάζοντας στις ΑΠΕ, στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αλλά και στο υδρογόνο, η κυβέρνηση συνασπισμού ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας και δημιουργεί θέσεις εργασίας που διασφαλίζουν το μέλλον", τονίζει.
Αλλά στους κόλπους του τρικομματικού συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς υπάρχουν κι αντίθετες απόψεις. Ο Γενικός Γραμματέας των Φιλελευθέρων Μπιζάν Τζιρ-Σαράι αποκάλεσε "λάθος" το κλείσιμο και των τελευταίων αντιδραστήρων και κατηγόρησε τους Πράσινους για στάση αποκλεισμού. "Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πρόσφατη, ως απόρροια του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας δεν μπορούν να προβλεφθούν με αξιοπιστία. Γι' αυτό πρέπει να ξεφύγουμε από μια ενεργειακή πολιτική που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού", δήλωσε στο dpa. Σε έγγραφο θέσεων για την ενεργειακή πολιτική το FDP ζητά να μείνουν ενεργά τα πυρηνικά εργοστάσια μέχρις ότου υποκατασταθεί πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο. Επίσης ζητά να επιτραπεί η τεχνολογία fracking για την εξόρυξη φυσικού αερίου.
* με πληροφορίες από την DW