Άμεση απάντηση της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού
NEWSROOM | 26/5/2022
Φρένο στις επιδιώξεις της Ελλάδας για επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα επιχείρησε να βάλει η Βρετανία.
Με συνέντευξη που παραχώρησε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ξεκαθάρισε ότι το μουσείο ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού που εδρεύει στο Λονδίνο και αριθμεί στις συλλογές του περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα, δεν συζητά την επιστροφή του πολιτιστικού θησαυρού στην Ελλάδα, αλλά μόνο τον δανεισμό του, σημειώνοντας με νόημα ότι απευθύνονται σε εκατομμύρια επισκέπτες παγκοσμίως, επισημαίνοντας παράλληλα τις θερμές σχέσεις που διατηρεί με την UNESCO:
«Πάντα απολαμβάναμε μια θετική και συνεργατική σχέση με την UNESCO και με συναδέλφους από ιδρύµατα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα. Το Μουσείο είναι πάντα πρόθυμο να εξετάσει αιτήματα για δανεισμό οποιωνδήποτε εκθεμάτων από τη συλλογή . Δανείζουμε έως πέντε χιλιάδες αντικείμενα κάθε χρόνο. Αρχαία ελληνικά αντικείμενα περιοδεύουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία όπου θα φτάσουν και θα εμπνεύσουν νέους θεατές.
Εκατομμύρια επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου επωφελούνται από μια μόνιμη συλλογή που αποτυπώνει αυτό το τεράστιο τόξο της Ιστορίας. Το Βρετανικό Μουσείο έχει θερμές σχέσεις με την UNESCO, δουλεύοντας μαζί της για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ιράκ και τώρα στην Ουκρανία, προστατεύοντάς την για τις μελλοντικές γενιές.
Το Μουσείο πιστεύει ακράδαντα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην επίδειξη της σημασίας της αρχαίας Αθήνας στο πλαίσιο των αρχαίων πολιτισμών που τη διαμόρφωσαν –Αίγυπτος και Ασσυρία– και μεταγενέστερων πολιτισμών που εμπνεύστηκαν από αυτήν.
Δεν έχουν γίνει νέες συνομιλίες. ∆εν θα υπάρξει ποτέ μια “μαγική στιγμή” κατά την οποία όλα τα γλυπτά θα επανενωθούν. Τα σωζόμενα γλυπτά στην Αθήνα μιλούν για την αρχαία ιστορία αυτής της μεγάλης πόλης, στο Λονδίνο μιλούν στην ιστορία του κόσμου και σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο».
Άμεση ήταν η απάντηση της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στους ισχυρισμούς του Διευθύνοντος Συμβούλου του Βρετανικού Μουσείου προς την UNESCO ότι τα περισσότερα από τα εκθέματα αφαιρέθηκαν από τα ερείπια του Παρθενώνα:
«Η Ελλάδα διεκδικεί μόνο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία εκλάπησαν. Οι ισχυρισμοί του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Γλυπτά ήταν πεσμένα στα ερείπια του Παρθενώνα, απ' όπου τα ανέσυρε ο Έλγιν, είναι ανιστόρητοι».