Ποιους όρους έθεσε η τουρκική πλευρά στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών
NEWSROOΜ | 26/5/2022
Ανταλλάγματα προκειμένου να άρει τις ενστάσεις και να βάλει την υπογραφή της στο πρωτόκολλο ένταξης των Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ζήτησε η τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών στην Άγκυρα.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τρεις πλευρές να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, σπεύδοντας να σημειώσει ωστόσο ότι καμία τελική απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί μέχρι και τη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα τέλη του επόμενου μήνα και επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις αδιάλλακτες θέσεις της Άγκυρας:
«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση στα αιτήματά μας για έκδοση. Μοιραστήκαμε αυτές τις ανησυχίες με τους συνομιλητές μας. Οι κυρώσεις κατά της αμυντικής βιομηχανίας κατά της Τουρκίας πρέπει να αρθούν. Καταστήσαμε σαφές ότι η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει θετικά εάν οι ανησυχίες της Τουρκίας δεν αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένα βήματα και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Οι προσδοκίες μας είναι πολύ συγκεκριμένες, αν δεν ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, δεν μπορεί καμία διαδικασία ένταξης να προχωρήσει βιαστικά.
Εάν δε ληφθούν συγκεκριμένα βήματα, η διαδικασία δε θα προχωρήσει. Η προσδοκία μας είναι η εφαρμογή ορισμένων κανόνων και διαδικασιών. Οι επαφές μας θα συνεχιστούν, αφού δούμε πώς θα ανταποκριθούν σε αυτά τα αιτήματα τις επόμενες ημέρες.
Πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δεν θα τεθεί θέμα ένταξης. Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου.
Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία ασφάλειας. Το πιο σημαντικό ζήτημα αυτής της συμμαχίας είναι να διασφαλίζει την ασφάλεια όλων των συμμάχων Η αποφασιστική μας μάχη κατά της τρομοκρατίας αντανακλά μία τις πιο σημαντικές αρχές του ΝΑΤΟ. Έχουμε αναφέρει ξεκάθαρα ότι το PYG και YPG είναι το συριακό παρακλάδι του PKK. Ομοίως, έχουμε υπογραμμίσει ότι η FETO είναι τρομοκρατική οργάνωση, μια οργάνωση που δολοφόνησε διακόσιους πενήντα έναν ανθρώπους μας. Μοιραστήκαμε τα έγγραφα με τους συνομιλητές μας».