Μπαράζ διπλωματικών επαφών για να μεταπεισθεί ο «Σουλτάνος»
NEWSROOM - 21/05/22
Την αμετακίνητη αρνητική στάση του σχετικά με το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ που κατέθεσαν η Σουηδία και η Φινλανδία, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε για μία ακόμα φορά τις έντονες αντιρρήσεις του προτάσσοντας τις ανησυχίες της Άγκυρας και χρησιμοποιώντας τη γνώριμη προκλητική του ρητορική απέναντι σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι:
«Οι σχέσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με πρόσωπα και οργανισμούς που λειτουργούν κάτω από τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK αποτελούν το βασικό πρόβλημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Αυτό που λέμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά είναι ότι αφού έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων και είμαστε τα θύματά τους, αν γνωρίζουμε τις ευαισθησίες του ΝΑΤΟ απέναντι στην τρομοκρατία, αν γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, τότε δεν μπορούμε να πούμε ναι στην εισδοχή μιας τέτοιας τρομοκρατικής οργάνωσης στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Αυτό πιστεύω για τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Οι περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις, κάνουν ομιλίες στα κοινοβούλιά τους, τους δίνουν χώρο και τους προμηθεύουν όπλα και πυρομαχικά. Τους βλέπουμε, τους ξέρουμε. Δεν μπορούμε να πούμε ναι στην είσοδο αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων στο ΝΑΤΟ».
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών χωρών μελών του Συμφώνου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προκειμένου να καμφθούν οι τουρκικές αντιστάσεις.
Ο Ερντογάν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, ενώ αναμένεται να έχει επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας,Σαούλι Νινίστο, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλενμπερκ.
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρόεδρος της Φινλανδίας επισήμανε ότι η χώρα του θα εξετάσει τις ενστάσεις που διατυπώνει ο Ερντογάν και θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναγωγής και εξέτασης του ζητήματος σε ανώτερο επίπεδο.
Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες των δύο υπό ένταξη χωρών, τόνισε ότι Σουηδία και Φινλανδία πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στους κόλπους της Συμμαχίας επιβεβαιώνοντας την πλήρη στήριξη της Ουάσινγκτον προς αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισε με νόημα τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με τις δύο χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή επίθεση θα μπορούσαν να δεχθούν μέχρι την επικύρωση της ένταξής τους.