«Δεν αποκλείεται η χρήση πυρηνικών από τη Μόσχα» σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ
NEWSROOM | 11/5/2022
Τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της ακτής της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας επιδιώκει να αποκτήσει η Ρωσία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Κογκρέσο η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Η.Π.Α. , Αβρίλ Χέινς, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στοχεύει στην επέκταση των συγκρούσεων μην αρκούμενος σε μια νίκη στο Ντονμπάς, αλλά επιθυμεί να μεταφέρει τα πεδία των μαχών και στην αποσχισθείσα από το 1990 περιοχή της Μολδαβίας, Υπερδνειστερία, ενώ μίλησε και για την πιθανότητα ενός πυρηνικού ολέθρου:
«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς.
Μια ρωσική νίκη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο. Οι βραχυπρόθεσμοι στρατιωτικοί στόχοι του Πούτιν είναι η κατάληψη των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ συν μία ουδέτερη ζώνη γύρω τους για να εδραιωθεί ο έλεγχος σε μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία και να διατηρήσει στην κατοχή του την περιφέρεια της Χερσώνας.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα μέχρι την κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, Υπερδνειστερίας, ελέγχοντας έτσι όλη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο εάν αντιληφθεί υπαρξιακή απειλή για το ρωσικό κράτος ή το καθεστώς».
Την ίδια ώρα η ευρύτερη περιοχή μοιάζει με καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, φαίνεται έτοιμος να ανάψει το φιτίλι σε ένα νέο μέτωπο, καθώς ανακοίνωσε την ανάπτυξη Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε τρεις περιοχές στα νότια σύνορα με την Ουκρανία, ενώ επισήμανε τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Μινσκ για την κατασκευή παρόμοιων πυραύλων με εκείνους που χρησιμοποίησε το Κρεμλίνο προκειμένου να πλήξει στόχους κατά την εισβολή στην Ουκρανία:
«Δεν μπορούμε να νικήσουμε το ΝΑΤΟ, αλλά μπορούμε να προκαλέσουμε ζημιά, ειδικά εδάφη που θα δεχτούμε επίθεση».