Στο επίκεντρο δριμείας κριτικής για διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς
NEWSROOΜ | 22/04/22
Την ανησυχία του ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσουν γενικότερη ανάφλεξη οδηγώντας σε έναν de facto Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξέφρασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο “ZDF”, ο Άντον Χοφράιτερ άσκησε δριμεία κριτική σε βάρος της κυβέρνησης σχετικά με την κωλυσιεργία που παρατηρείται τόσο στην εφαρμογή πακέτων μέτρων, όσο και στην αποστολή στρατιωτικού υλικού:
«Καθυστερούμε με την επιβολή κυρώσεων και τις προμήθειες όπλων κι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει για πάντα. Είναι πιθανή η διολίσθηση σε έναν de facto Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Επιτείνοντας τις αντιδράσεις και το κλίμα διχασμού που επικρατεί σχετικά με το θέμα στην εσωτερική πολιτική «σκηνή» της Γερμανίας, οι Χριστιανοδημοκράτες απειλούν με την κατάθεση ψηφίσματος στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, με το οποίο θα ζητούν από τον Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να προχωρήσει άμεσα στην περαιτέρω αποστολή βαρέως οπλισμού στην βαλλόμενη από τα ρωσικά πυρά χώρα της ανατολικής Ευρώπης.
Πίεση προς την ίδια κατεύθυνση απευθυνόμενος στη γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να ασκήσει και ο πρέσβης του Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη τη θέση ότι ο στρατός της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας της Ευρώπης δεν έχει τη δυνατότητα παράδοσης βοήθειας στις δυνάμεις του Κιέβου.
Απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και να αντικρούσει την κριτική που του ασκήθηκε για διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα , έδωσε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπογραμμίζοντας τα στενά περιθώρια του στρατού της χώρας για παράδοση όπλων στην Ουκρανία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνησή του θα εξακολουθήσει να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη στο Κίεβο για την αγορά οπλικών συστημάτων από τη γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αναλένας Μπέρμποκ, η οποία στο περιθώριο της επίσκεψής της στην πρωτεύουσα της Λεττονίας, Ρίγα, παρέθεσε στοιχεία που «μαρτυρούν» όπως είπε την αδυναμία μιας βραχυπρόθεσμης παράδοσης οπλισμού στην Ουκρανία.