«Εκτόξευση» του αριθμού των περιστατικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ
NEWSROOM | 20/4/2022
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η διεθνής επιστημονική κοινότητα λόγω της αιφνίδιας και ραγδαίας εμφάνισης κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), παρατηρείται εκτόξευση του αριθμού των περιστατικών , καθώς κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε χώρες της ηπείρου μας, όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, ενώ την ανησυχία εντείνει και το γεγονός ότι παρόμοιες περιπτώσεις σημειώνονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής όξυνση των περιστατικών, ωστόσο οι αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν το φαινόμενο εφιστώντας την προσοχή.
Με ανακοίνωση που κοινοποίησε ο ΕΟΔΥ προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο επισημαίνει την ανάγκη εγρήγορσης και καλεί τα μέλη του να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των δέκα έξι ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία.
Τα δεδομένα περιέγραψε μιλώντας στη συχνότητα του “’Πρώτου Προγράμματος” της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης:
«Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα».
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”,επιχείρησε να απενοχοποιήσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με τα κρούσματα ηπατίτιδας:
«Δεν υπάρχει κάποιος από τους γνωστούς ιούς κορωνοϊού που φταίει. Δεν έχει εμφανιστεί ως παρενέργεια σε παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο. Η σύνδεση από τη νόσηση των παιδιών από τον κορονοϊό και την ηπατίτιδα δεν είναι τεκμηριωμένη. Θα περιμένουμε τους ειδικούς να διερευνήσουν ένα προς ένα αυτά τα περιστατικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σε μεταμόσχευση. Θέλει πολύ μεγάλη επιτήρηση»
Την ανησυχία του για την αναδυόμενη κατάσταση εξέφρασε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αφού ανέφερε περιπτώσεις παιδιών στο εξωτερικό ηλικίας έως πέντε ετών όπου χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση, τόνισε την αυξημένη επιφυλακή που επικρατεί στη χώρα μας.
Όπως παρατηρούν ιατροί στη Βρετανία, η οποία πλήττεται περισσότερο από το φαινόμενο, τα συμπτώματα που πρέπει να προκαλούν ανησυχία στους γονείς των παιδιών είναι ο ίκτερος, η αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων, ο κνησμός στο σώμα, ο πυρετός, η ναυτία και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα.