Τι απαίτησαν οι Ρώσοι για τον τερματισμό της αιματοχυσίας
NEWSROOM | 8/3/2022
Σε απευθείας συνομιλίες στο ανώτατο επίπεδο με σκοπό την εξεύρεση λύσης και τον τερματισμό του πολέμου, καλούν την Μόσχα Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε στον πρόεδρο Πούτιν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν ανηλεώς το ουκρανικό έδαφος ισοπεδώνοντας πόλεις και οδηγώντας στο δρόμο της προσφυγιάς τους κατοίκους, ο υπουργός Εξωτερικών του Κιέβου, Ντμίτρο Κουλέμπα, δηλώνει την ετοιμότητα του προέδρου της χώρας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ομόλογό του του Κρεμλίνου:
«Επιθυμούμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, διότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. O πρόεδρος μας δεν φοβάται τίποτα, μαζί και μια απευθείας συνάντηση με τον Πούτιν. Αν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, αφήστε τον να έρθει στη συνάντηση, αφήστε τον να κάτσει και να μιλήσει».
Σε νέο μήνυμά του ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι δεν διακατέχεται από το αίσθημα του φόβου και ότι θα μείνει στην πρωτεύουσα έως ότου κερδηθεί ο πόλεμος, ενώ μιλώντας στη Διάσκεψη των προέδρων των Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων περιέγραψε με δραματικούς τόνους την καταστροφή που συντελείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς:
«Αυτό είναι απλώς μια καθαρά ναζιστική συμπεριφορά. Δεν μπορώ την χαρακτηρίσω με άλλο τρόπο. Οι Ρώσοι δεν αφήνουν τους ανθρώπους να φύγουν από τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν, δεν επιτρέπουν την είσοδο τροφίμων και νερού και αποσυνδέουν το διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ρεύμα. Όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων πρόκειται να εξοντωθούν. Το εύρος και η κλίμακα της ρωσικής επίθεσης στη χώρα του ήταν τόσο απροσδόκητη και καταστροφική όσο ήταν για τους Αμερικανούς οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Βομβαρδίζουν ό,τι κινείται».
Με βήμα σημειωτόν φαίνεται ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών όπως προκύπτει μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των συνομιλιών. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, αφού μίλησε για μικρές θετικές υποχωρήσεις στο θέμα των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» σημείωσε ότι δεν έχουν επέλθει τα αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της ρωσικής πλευράς, Βλαντίμιρ Μπεντίνκσι, επισημαίνοντας ότι τα αιτήματα της Μόσχας για αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, ουδετεροποίηση και αλλαγή του Συντάγματός της, αναγνώριση της Κριμαίας και των αποσχισθεισών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως ρωσικών εδαφών, δεν υλοποιήθηκαν.